Da li se formira nova politička organizacija Srba na Kosovu? 1SNF/Kossev

Grupa srpskih političkih aktivista sastala se juče u Severnoj Mitrovici radi dalje mobilizacije u situaciji koja je za Srbe na Kosovu „alarmantna“ i koja, kako navode, zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora.

Sastanak je održan na poziv predsednika Srpskog nacionalnog foruma, Momčila Trajkovića.

„Konstatovano je da je stanje alarmantno i da zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora među kosovsko-metohijskim Srbima kako bi se preuzela odgovornost za dalje procese“, oglasio se Srpski nacionalni forum nakon sastanka.

Dogovorili su se da se aktivnosti usmere prema svim faktorima koji, kako navode, nose odgovornost za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Tu nabrajaju vlasti u Beogradu i Prištini i međunarodnu zajednicu.

Dogovorili su se i da se posebni napori usmere ka intelektualnoj eliti, pre svega Univerzitetu, nevladinom sektoru, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ponovljen je zaključak da se što pre uputi molba vladiki Teodosiju da zakaže razgovor kako bi se postigao dogovor oko što skorijeg održavanja Crkveno-narodnog sabora.

Učesnici su se ujedno dogovorili da se sastaju u narednom periodu sastaju, a kako bi se došlo do „ukrupnjavanja nacionalnih i političkih snaga kako bi se konsolidovalo liderstvo i preuzela odgovornost i ohrabrio srpski narod da u ovim najtežim trenucima izdrži militantne udare Kurtijeve vlast“.

Sastanci će se održavati dva puta mesečno, a sledeći će biti u Gračanici.

Sinoćnom sastanku su prisustvovali Momčilo Trajković, predsednik SNF i član predsedništva SNV (predsedavao satanku), Aleksandar Arsenijević, predsednik Srpske demokratije (SD), Milija Biševac, predsednik Srpske narodne stranke (SNP), Jovica Nikolić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, Marko Jakšić, politički aktivista, Valentina Đerković (SD), Stefan Veljković (SD), Dejan Nedeljković, politički aktivisata, Stefan Veljković, politički aktivista, Slaviša Biševac (SNP), Đorđe Dobrić (SNP) i Aleksandar Stojanović, politički aktivista.

Iz SNF-a navode da su na sastanak pozvani predsednik i potpredsednik Srpske liste, dr Zlatan Elek i dr Dragiša Milović, ali da se oni nisu odazvali pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari