Da li su primedbe deo zapisnika sa glasanja: Kako je počeo rad RIK za izbore 2023 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Republička izborna komisija (RIK) je na sednici održanoj u ponedeljak uveče odbila predlog svih članova izabranih u ime opozicionih stranaka, da se izmeni obrazac zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika 17. decembra, izjavio je član RIK Tanasije Marinković.

Kako je saopštila stranka zajedno, Marinković je naveo da je predlog bio da se primedbe o nepravilnostima na biračkim mestima unesu u zapisnike o radu biračkih odbora.

On je dodao da su se te primedbe do sada iznosile kao prilozi „koji su se sistematski gubili na putu od biračkog mesta do izborne komisije“, tako da nije bilo zvanične evidenciju o kršenju izbornih prava na biračkim mestima.

„Na beogradskim izborima 2022. godine tako je bilo na 120 od ukupno 1.170 biračkih mesta, što znači da je bilo nepravilnosti na čak 11 odsto biračkih mesta koje nisu imale nikakav pravni ishod“, naveo je Marinković.

On je istakao da je Zakon o izboru narodnih poslanika jasan, da su primedbe članova biračkog odbora sastavni su deo zapisnika o radu biračkog odbora.

„Republička izborna komisija donela je očigledno nezakonitu odluku uprkos ubedljivim pravnim kontraargumentima, što već izaziva sumnju da će na predstojećim izborima doći do neregularnosti koje neće moći da dobiju odgovarajuću zakonsku sankciju“, zaključio je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari