Dačić: Komunistička partija Kine je simbol transformacije Kine i njenog društva 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je Komunistička partija Kine (KPK) simbol transformacije Kine i njenog društva i najuticajnija politička organizacija na svetu.

„Komunistička partija Kine (KPK) je simbol transformacije Kine u današnju najveću ekonomsku, tehnološku i razvojnu silu na planeti, u zemlju koja je pokazala snagu da pomogne svom narodu u vremenu kada je bilo najteže, rekao je Dačić u intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom 100 godina osnivanja KP Kine.

Sumirajući uspehe KP Kine u proteklih 100 godina Dačić je istakao da je smatra najuticajnijom i najuspešnijom političkom organizacijom na svetu.

„Sigurno je da je KP Kine pokazala snagu da pomogne svom narodu u vremenu kada je bilo najteže. I u tom smislu je stekla poverenje tog naroda u najtežim godinama rata i nikada ga nije izneverila… KP Kine je uvek bila lider koji je vukao napred, nikada sledbenik koji je čekao da neko uradi posao umesto nje i naravno da je ona danas bez premca najveća i najuticajnija i najuspešnija politička organizacija u svetu“, rekao je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije.

Kina je, prema Dačićevim rečima, „globalni fenomen do kojeg se dolazi promenama, a taj uspeh i te promene dobijaju impuls upravo od Komunističke partije“. Ona je svoje liderstvo pokazala nebrojeno puta, a to je čini svakako primerom od kog treba da se uči, dodao je.

Dačić je istakao i da Kina krupnim koracima ide ka većem otvaranju prema svetu i inkluzivnijoj međunarodnoj saradnji.

„Srbija je veoma zadovoljna zbog strategije Kine da se otvori prema svetu i da se mnogo aktivnije uključi u međunarodne tokove i to ne samo kad je reč o ekonomiji, nego i o politici. Mi smatramo da je učešće Kine na međunarodnoj sceni izuzetno važno jer je Kina tradicionalno privržena poštovanju međunarodnog prava i onog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, a koji se nažalost suočava sa mnogim pokušajima narušavanja. Srbija je u novijoj istoriji često bila žrtva tog nepoštovanja međunarodnog prava“, rekao je.

„Što je Kina više uključena u međunarodne odnose na svim nivoima, mi ćemo imati veće poštovanje međunarodnih sporazuma i opšte prihvaćenog poretka, a to je od izuzetnog značaja za relativno male zemlje, kao što je Srbija“, dodao je predsednik parlamenta Srbije.

Dačić je izrazio i nadu da će Srbija i Kina stalno unapređivati međusobne prijateljske veze.

„Najsrdačnije čestitam veliki jubilej KP Kine, u svoje ime i u ime moje Socijalističke partije Srbije, ali i u ime svih naših građana koji u Kini i njenom rukovodstvu vide velikog prijatelja Srbije, koji je to prijateljstvo pokazao nebrojeno puta, a naročito onda kada nam je pomoć bila najpotrebnija. Želim KP Kine pod rukovodstvom predsednik Sija da još mnogo godina vodi kineski narod putem mira i napretka, kao i da stalno unapređujemo prijateljske veze naše dve zemlje“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari