Desnica u budućem sazivu Skupštine za obavezni vojni rok: Nekima je malo tri meseca, a neki traže da i žene idu u vojsku 1Foto: Beta/MOD/Andrija Gavrilovic/MO

Aleksandar Vučić obnovio je ideju iz 2016. godine, kada je obavljao funkciju premijera, o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, ukinutog 2010. godine. U izjavama za Danas, predstavnici nacionalističko desničarskih partija koji čekaju da sednu u poslaničke klupe, ne kriju oduševljenje ovim predlogom.

– Svakako podržavamo ideju povratka redovnog služenja vojnog roka, jer je to politička ideja Dveri koju je vlast odbila pre nekoliko godina kada smo poveli tu kampanju a sada prihvata. Mi smo to nazvali osposobljavanje za odbranu, zaštitu i spasavanje, jer to podrazumeva ne samo vojnu obuku već i civilnu zaštitu i snalaženje u uslovima prirodnih katastrofa, što je potpuno novi koncept sličan skandinavskom modelu – kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri.

Desnica u budućem sazivu Skupštine za obavezni vojni rok: Nekima je malo tri meseca, a neki traže da i žene idu u vojsku 2
foto FoNet Zoran Mrđa

Kako dodaje, Dveri su „upravo predložile da obavezni vojni rok traje tri meseca za sve punoletne i zdravstveno sposobne mladiće i devojke”.

– Što se tiče konkretnog glasanja, moramo prvo da vidimo predlog zakona za koji ćemo sigurno imati i svoje amandmane. U načelu podržavamo, ali se problemi često kriju u pojedinostima. Zato moramo da vidimo konkretan tekst zakona – ističe Obradović

Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije i predstavnik koalicije NADA kaže za Danas da se zalagao i pre vladajuće većine da se obavezno služenje vojnog roka vrati.

– Da se odmrzne ono što je za vreme vlasti Demokratske stranke zamrznuto. To neminovno jača odbrambenu sposobnost zemlje i povećava mogućnosti za očuvanje nacionalnog interesa u miru. Vojska je u funkciji odvraćanja potencijalnog protivnika i neprijatelja. Jedino što se moraju videti modaliteti – kaže Jovanović.

Desnica u budućem sazivu Skupštine za obavezni vojni rok: Nekima je malo tri meseca, a neki traže da i žene idu u vojsku 3
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Ono što je sada predloženo, napominje on, a to je da se vrati obavezni vojni rok na samo tri meseca – nije dobro.

– To je isuviše malo vremena, pa ćemo se kroz javnu raspravu truditi da to povećamo na minimim šest meseci, a za specijalne jedinice dvanaest. Za tri meseca nije moguće sprovesti kvalitetnu obuku do kraja i da se momci naviknu na život u kasarni – zaključuje Miloš Jovanović.

Milica Đurđević Stamenovski kaže za Danas da je uvođenje obaveznog vojnog roka deo programa Srpske stranke Zavetnici i nešto za šta se oni godinama unazad zalažu.

– Mi svakako podržavamo da se zakonski to pitanje jasno reguliše, međutim da li ćemo podržati i glasati za konkretan zakon zavisi pre svega od toga kakva će biti predložena zakonska rešenja. Naša poslanička grupa doneće svoj stav nakon što bude imala uvid u sam zakonski predlog. Mi ćemo se veoma ozbiljno spremiti za diskusiju po ovom pitanju i pripremićemo niz konkretnih predloga i amandmana jer nam je cilj da sam zakon bude što kvalitetniji – kaže liderka Zavetnici.

Desnica u budućem sazivu Skupštine za obavezni vojni rok: Nekima je malo tri meseca, a neki traže da i žene idu u vojsku 4
foto Medija centar

U svakom slučaju, dodaje ona, ovo pitanje je važno bezbednosno pitanje koje je neodvojivo od vojne neutralnosti zemlje.

– Zbog toga ćemo se zalagati da se ovaj zakon usvoji u paketu sa posebnim Zakonom o vojnoj neutralnosti Srbije jer je neozbiljno i nerealno pričati o povratku služenja obaveznog vojnog roka ako će država da nastavi sa politikom približavanja NATO-u – smatra ona.

Nije ovo prvi put, ističe sagovornica Danasa, da se u javnosti o tome govori, obično kada treba baciti prašinu u oči u vezi sa drugim pitanjima.

Koalicija okupljena oko SNS je sklona da plasira određene ideje da bi zamajavala javnost, bez namere da ih zaista sprovede. Veliki je put od predloga u medijima, do skupštinske procedure – zaključuje lidera Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari