Diklić: Rusiji je poseta Lavrova bila važna iz propagandnih razloga 1Foto: YouTube/Insajder Video/Printscreen

Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji za Rusiju je bila važna iz propagandnih razloga, jer bi time pokazala da u Evropi postoji zemlja koja je podržava, izjavio je danas bivši ambasador Srbije u Francuskoj i Belgiji i direktor agencije Beta Radomir Diklić.

„Da pokažu da eto ima negde u sred EU neka zemlja koja njih podržava, s kojom imaju dobre odnose i da podvuku još jednom tu do sada proklamovanu našu politiku na dve stolice, da budemo neutralni, da možemo ponekad verbalno osudimo, ali da sankcije ne uvodimo“, rekao je Diklić za Insajder TV.

Diklić je istakao da ne podržava politiku koju Lavrov zasutpa, ali je ocenio da je „preterano“ da ministra spoljnih poslova jedne velike zemlje ne pustite da preleti do neke druge zemlje „gde bi možda mogao da kaže ili da razjasni neke stvari ili da ostavi poruku za sledećeg gosta Srbije, nemačkog kancelara Olafa Šolca“.

On je rekao da Lavrov ne leti privatno i da to nije bio privatni let, a kako je objasnio, u ministarstvima spoljnih poslova postoji služba za prelete, ali u tom slučaju oni nisu mogli da donesu odluku da li će dati dozvolu za prelet aviona ruske vlade.

„To je toliko velika odluka da službenici ma kog nivoa bili to ne mogu da odluče. Sigurno su u prvom momentu intervenisali ambasadori, a verovatno se i u Briselu oko toga diskutovalo. Ja mislim da smo se nekako i Rusi i mi nadali da će ipak to na kraju da se dozvoli, ali nije“, kazao je Diklić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari