Kosovska MitrovicaFoto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Direktor Instituta KIPRED iz Prištine Luljezim Peci ocenio je danas da bi u dijalog Kosova i Srbije u Briselu trebalo da se uključi i NATO.

„Da bi se rešila sadašnja situacija na severu, u pregovore u Briselu bi trebalo da se uključi i NATO. Rešenje pitanja registarskih tablica, zbog paravojnih struktura na severu, je iluzija“ , napisao je Peci na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, NATO je oslabljen razmeštanjem srpskih paravojnih formacija na severu.

„Tolerisanje paravojnih formacija na severu Kosova i vojnih pretnji, samo slabi kredibilitet NATO-a, a uglavnom služi Rusiji“, napisao je Peci.

Prema njegovim rečima, delovanje „Severne brigade“ na severu Kosova je u suprotnosti sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244.

„Formiranje i delovanje ‘Severne brigade’ na severu Kosova, sa ‘generalom Radojčićem’ na čelu, kojeg je i sam Vučić veličao u Skupštini Srbije, flagrantno je kršenje Kumanovskog sporazuma i same Rezolucije 1244″, naglasio je Peci.

Ocenio je da Kosovo treba da bude prioritet bezbednosti građana na severu.

„Kosovo mora da da prioritet bezbednosti svojih građana na severu, pogotovo što do sada nije bilo u stanju da zaštiti one koji su svoje registarske tablice promenili u RKS. Ova bezbednost, a sa njom i jačanje vladavine prava i suvereniteta, ne može se postići bez zajedničkog plana sa SAD i EU“, napisao je Peci.

Po njemu, jasno je da prisustvo Kfora nije u službi dnevne agende Vlade Kosova, već je u funkciji očuvanja mira i bezbednosti u zemlji.

Ljuljzim Peci je bio prvi ambasador Kosova u Švedskoj i prvi oficir za vezu Kosova i Srbije. Tu funkciju je, zbog neslaganja sa bivšim premijerom Hašimom Tačijem napustio i vratio se u KIPRED koji je sa još nekoliko saradnika formirao odmah posle rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari