DJB: Vlast da odustane od promene Ustava, nije dobro da ga menjaju glasači jedne stranke 1Foto: Dosta je bilo

Pokret Dosta je bilo (DJB) pozvao je danas vlast da odustane od promena Ustava napominjući da nije dobro za Srbiju da Ustav menjaju glasači jedne stranke i parlament u kome Srpska napredna stranka (SNS) ima tri četvrtine poslanika.

„Ovom jednostranom promenom Ustava po nalogu Evropske unije (EU) i zapada, vlast slabi Srbiju“, navela je DJB, povodom najave predsednika Skupštine Srbije Ivica Dačića da bi referendum o promeni Ustava trebalo da bude 16. januara naredne godine.

Kako je DJB podsetila, uvod u promenu Ustava je promena Zakona o referendumu koji je upravo u skupštinskoj proceduri.

„Po izmenjenom zakonu, za uspeh referenduma više neće biti potrebno da na njega izađe polovina upisanih birača, već koliko god ljudi da izađe, 5 miliona ili 500.000 – svejedno, referendum je uspeo ako glasa većina izašlih. To znači da na referendum u sred praznika u januaru može da izađe svaki četvrti građanin sa spiska kapilarnih glasova vlasti i da glasa po nalogu vlasti, i da se promeni Ustav i uruši narodna suverenost“, poručili su suverenisti.

Oni su naveli da je „sada jasno i zašto su se EU fanatici posle 6 meseci setili da postoji mural na Vračaru i silno se potresli, te su konstruisanom pričom o muralu prekrili i od naroda sakrili sramotne izmene Zakona o referendumu“.

Takođe su naglasili da je ova promena Ustava „nije u interesu građana, već globalnih korporacija i banaka“.

„Predloženim izmenama Ustava, a pod parolom nezavisnosti sudija od političkih uticaja, sudovi i sudije se izuzimaju od bilo kakve kontrole izabranih narodnih predstavnika i ostavljaju na vetrometini uticaja interesnih grupa i krupnog kapitala. Na ovaj način narod, koji je jedini vlastan da suvereno odlučuje o nosiocima vlasti, gubi deo svog suvereniteta“, naglasio je DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari