Đilas: Građani Srbije se sami moraju izboriti za slobodu 1Foto: Stranka slobode i pravde

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da se građani Srbije moraju sami izboriti za slobodu jer onda nikome ništa neće dugovati i to će biti granacija da će država voditi suverenu politku.

Za našu slobodu moramo sami da se izborimo. I kad se izborimo, nikome ništa ne dugujemo.

I to je garancija da će Srbija voditi suverenu politiku, a ne da bude svačija kolonija. Jer, sada ko god da nešto traži mi prihvatimo. Mi to nećemo, rekao je Đilas za portal Glas Šumadije.

On je naveo da se od evroparlamentaraca očekivao mnogo angažovaniji i objektivniji pristup navodnom dijalogu između vlasti i opozicije.

Iskreno sam očekivao da će oni koji dođu iz Evrope poštovati evropske vrednosti – slobodu, demokratiju, pravo čoveka da slobodno glasa.

Nažalost, sramota je za celu Evropu kakav odnos ima prema Srbiji, kao što je sramota i odnos Angele Merkel ili predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja dođe i hvali vladavinu prava, rekao je Đilas.

Predsednik SSP je rekao da veruje da bi opozicija, svi oni koji zaista to jesu, trebalo da ima jednog zajedničkog kandidata, odnosno da bi SSP, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Narodna stranka trebalo da imaju jednu listu.

Žao mi je što su Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd izneli stav da hoće da se odvoje.

Devedeset odsto ljudi, koji mi priđu na ulici, kažu da bi trebalo da se ujedinimo.

Deo opozicije je već neko jedinstvo postigao, radimo na tome da se to proširi i optimista sam.

Svima nam je važnije da se u Srbiji nešto promeni, nego lični interesi, istakao je Đilas.

On je rekao da se Pokret Dveri sam diskvalifikovao sa zajedničke opozicione liste, ocenivši da je njihovo pravo da imaju svoj put, da je pravo Boška Obradovića da kritikuje opoziciju u isto vreme kada kritikuje vlast.

Sa strankama koje učestvuju u Vučićevom ćaskanju, ne vidimo mogućnost saradnje pre izbora, rekao je Đilas i dodao da ima naznaka da bi opozicija mogla da ima jednog predsedničkog kandidata, ali da još nema ime.

Zato što tražimo čoveka koji nije stranački obojen, a naći nekog ko je poznat u narodu, ko se nije bavio politikom i ko će da prođe pakao kroz koji mi prolazimo svaki dan, nije lako, objasnio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari