Đokica Jovanović: Sa padom popularnosti SNS agresija će rasti 1Foto: Printscreen youtube

Ono što se dogodilo u Šapcu, kada je grupa huligana napala Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, jeste manifestacija otpora prema drugačijem mišljenju, stavu, a taj otpor se svodi na nasilje.

Reč je o falangi koja radi po komandnom principu, a komandant je Aleksandar Vučić i njegov režim, ocenjuje za Danas Đokica Jovanović, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara u Nišu.

Imajući u vidu da je Dragana Đilasa u Šapcu napala grupa huligana, mladih ljudi, koji su bili na ivici da nasrnu na njega i fizički se obračunaju, na kraju, izražavajući sav bes kroz skandiranje: „Šiptaru!“, što se sve moglo jasno videti na snimku koji je predsednik Stranke slobode i pravde podelio na društvenim mrežama, pozvali smo Đokicu Jovanovića, istaknutog lokalnog borca protiv režima „naprednjaka“ ali i naučnika, sociologa, poznavaoca društvenih okolnosti, kako bismo dobili odgovor na pitanja o tome sledi li u Srbiji nasilje većih namera.

Odnosno, trenuci u kojima se ti huligani neće zaustaviti na skandiranju i verbalnom obračunu sa političkim neistomišljenicima Aleksandru Vučiću i preći na fizički napade, izazivajući time svojevrsni građanski sukob, u kakvom god obimu i kojih razmera bio.

– Ne isključujem takvu mogućnost, zaista. To je politička dinamika takve političke vrste. Pad popularnosti Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića, koji je, kako vreme odmiče, sve izvesniji, usloviće sve veću agresivnost koja može da poprimi razmere istinskog građanskog rata. Nasilje, čisto fizičko nasilje će, verovatno, uskoro biti sistem kontrole nad društvom od strane vlasti – ističe Đokica Jovanović za naš list.

Kao ilustraciju, odnosno empirijski dokaz toga da vlast kontroliše huligane koji su u stanju da na ovako agresivan način dočekuju i obračunavaju se sa neistomišljenicima Vučićevog režima, sagovornik našeg lista navodi događaj u Nišu, kojem je prisustvovao, a koji se zvao: „Albanke su naše sestre“.

– Tada je upala grupa huligana i nasilno prekinula dešavanje. Odmah potom, međutim, u posetu Nišu je došao predsednik Albanije, Edi Rama, koji je rekao ono što uvek govori, a to je da je Kosovo nezavisna država. Nijedan huligan nije digao ni glas, ni prst, protiv toga. Ovo vam navodim kako bih primerom iz iskustva potkrepio ono što je jasno, a to je da su ti nasilnici direktno pod kontrolom Aleksandra Vučića – kaže Jovanović.

On navodi dalje da pod udarom tih nasilnika pod kontrolom SNS nisu samo političke strukture, odnosno opozicioni moćnici poput Dragana Đilasa, već da su i obični ljudi i organizacije koje nemaju nikakvih moći niti uticaja.

– Reč je o privatnom osvajanju prostora, oni gradove i prostore posmatraju kao sopstvene, kao da imaju monopol nad njima. Manje-više, sve diktatorske vlasti imaju uz sebe nasilnike koje isturaju da se obračunavaju sa onima kojima se ne slažu. Takvo siledžijsko ponašanje, takve falange, imaju svi diktatori uz sebe – zaključuje Đokica Jovanović.

SZS: Bojkot izbora za mesne zajednice

Savez za Srbiju – Pančevo, koji čine Demokratska stranka, Narodna stranka i Srpski pokret Dveri, saopštava da neće učestvovati na izborima za savete mesnih zajednica Dolovo, Omoljica i Jabuka koji su zakazani za 14. jul. Kako se navodi, izbori će biti bojkotovani jer nisu slobodni i demokratski. „U ova tri naseljena mesta, aktivisti i funkcioneri Srpske napredne stranke su zauzeli prostorije mesnih zajednica i koriste ih kao svoje stranačke prostorije, a žitelji ovih mesta su ponovo pod pritiscima i pretnjama ne samo na ulici već i u svojim domovima“, navodi se u saopštenju i pozivaju građani da prijave pretnje, uznemiravanja i pritiske. SZS u Pančevu poziva i druge stranke da se pridruže aktivnom bojkotu. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari