Dodik: Prijedor je mesto stradanja srpskog naroda, sa Vučićem ću obići Petrovačku cestu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Prijedor, gde će Srbija i Republika Srpska ove godine zajedno obeležiti godišnjicu stradanja Srba tokom hrvatske akcije „Oluja“, mesto stradanja srpskog naroda i da je prvi prihvatio kolonu izbeglica iz Hrvatske.

Dodik je u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije (RTS) rekao da će 4. avgusta, kada će u Prijedoru biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji „Oluja“, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetiti Petrovačku cestu kod Bosanskog Petrovca, gde je hrvatska avijacija bombardovala srpsku izbegličku kolonu 1995. godine.

„Prijedor je stradalničko mesto, stradao je u Drugom svetskom ratu. On je srce stradalničke Kozare, gde su ustaše pokupile više od 70.000 u Јasenovac, najviše žena i dece“, kazao je Dodik.

Naveo je da je „strah od ponavljanja zločina generisao otpor da se ne ponovi zločin“ i dodao da je u Prijedoru tokom rata 1990-ih „stradalo mnogo Srba, više nego drugih naroda“.

On je kazao da ima pijetet prema svim žrtvama, ali je naveo da se i dalje „pokušava napraviti mit da su samo jedni stradali, a da drugi nisu“, odnosno, da „Srbima pokušavaju da zabrane da budu stradalnici“.

Prijedor je poznat i kao mesto u kojem su snage Republike Srpske počinile brojne zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. i 1993. godine. Bivši predsednik opštine Prijedor Milomir Stakić osuđen je u Hagu na 40 godina zatvora, za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju Muslimana i Hrvata u tom gradu 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari