U drugom krugu lokalnih izbora za 23 predsednika opština na Kosovu i Metohiji, koji su održani u subotu, Demokratska partija Kosova dobila je 14, Demokratski savez Kosova šest, a Alijansa za budućnost Kosova tri mandata, saopštila je juče Centralna izborna komisija. U konačnom zbiru DPK Hašima Tačija dobila je predsednika u 17 od 30 opština na KIM.

U drugom krugu lokalnih izbora za 23 predsednika opština na Kosovu i Metohiji, koji su održani u subotu, Demokratska partija Kosova dobila je 14, Demokratski savez Kosova šest, a Alijansa za budućnost Kosova tri mandata, saopštila je juče Centralna izborna komisija. U konačnom zbiru DPK Hašima Tačija dobila je predsednika u 17 od 30 opština na KIM. Ovo je prvi put da se na KIM predsednici opština biraju neposrednim glasanjem.
Drugi krug izbora nije održan u tri srpske opštine na KIM, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, u kojima je zbog srpskog bojkota parlamentarnih i lokalnih izbora na KIM Joakim Riker, šef Unmika, produžio odbornicima mandat na šest meseci. Mandat je produžen i srpskim odbornicima u Novom Brdu i Štrpcima, kao i predsedniku opštine Štrpce, dok je u većinski srpskom Novom Brdu novi predsednik iz redova DSK.

Isa Mustafa novi gradonačelnik Prištine

– Novi gradonačelnik Prištine je kandidat DSK Isa Mustafa (1951). On je u drugom krugu glasanja dobio oko 63 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Fatmir Ljimaj (DPK) osvojio 37 odsto glasova“. Mustafa je profesor ekonomije i od februara 2006. savetnik Fatmira Sejdiua. Aktivno je učestvovao u prvom ciklusu pregovora o budućem statusu KIM koje je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Drugi krug glasanja, na kojem je na 539 od 2.095 glasačkih mesta na KIM, glasalo je 31,7 odsto birača, obezbeđivalo je 7.000 pripadnika Kosovske policijske službe i pratilo 26 hiljada posmatrača. Posmatrači iz koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu saopštili su da su registrovane „neke tehničke neregularnosti“, ali da je izborni proces uglavnom tekao normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari