Dragan Šutanovac o aktiviranju američke diplomatije posle neuspeha evropske: Kurti pokušava da ubedi mentore u svoje stavove nakon čega će doneti odluku posle koje nema povratka u "normalu" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Od momenata kada je više zamalja EU imenovalo svoje pregovarače bilo je jasno da će autoritet EU biti doveden u pitanje što se upravo i dešava, kaže za Danas Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške poslove, komentarišući neuspeh evropske diplomatije da juče obezbedi dogovor Beograda i Prištine oko preregistracije tablica na kojoj insistira premijer Kosova Aljbina Kurtija.

Na scenu su tada stupile Sjedinjene Američke Draževe i ubedile kosovskog premijera da odluku o kažnjavanju onih sa srpskih tablicama odloži za 48 sati.

– Kurti je to shvatio i svoju pregovaračku platformu postavio na način da, sa jedne strane, po prvi put se direktno suprostavi zvaničnicima EU a sa druge strane uspeo je da sebe predstavi nepouzdanin sagovornikom što on zaista i jeste. Kako stvari stoje u njegovoj političkoj jednačini očigledno nije računao na ovaku reakciju pogotovo ne od strane administrcije iz Vašingtona koja je dugi niz godina imala razumevanje za Prištinske zahteve ali ovoga puta se stvari menjaju – ukazuje Šutanovac.

Prema njegovim rečima, svesni da na Kosovu može doći do sukoba koji direktno ne mora biti izazvan od strane Prištine, ni Beograda ili kosovskih Srba predstavnici EU sad zajedno sa USA asministracijom vrše pritisak na Kurtija da se urazumi i da svojim odlukama ne dovede do neželjene situacije.

– Iako je juče Kurti bio „tvrd“ u odluci da ne popusti ipak je shvatio da ni prištinsko društvo nije oduševljeno njegovim stavovima baš kao ni EU i USA pa je odlučio da traži izlaz iz probleme u vidu kratkotrajnog odlaganja odluke. Međutim, moje uverenje je da sad pokušava da ubedi svoje bilateralne mentore u svoje stavove nakon čega će doneti odluku posle koje neće biti povratka u „normalu“ – kaže Šutanovac koji je i bivši ministar odbrane.

Kako zaključuje, iako se velika tenzija podigla oko tablica ipak ne treba zaboraviti da Kurti odbija da ispuni obaveze koje su potpisane pod mentorstvom Brisela što je mnogo veći problem od samih tablica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari