Da li je Eskobar bio danas u Briselu i da li je vreme za njegovu "intervenciju": SAD zainteresovane za ishod današnjeg sastanka i nastavak dijaloga 1Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak Foto: Twitter (arhiva)

Budući da Beograd i Priština danas u Briselu na sastancima nisu postigli dogovor, postavlja se pitanje da li i kada će se u ovu fazu dijaloga uključiti Sjedinjene Američke Države, odnosno da li je danas u evropskoj prestonici bio Gabijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan koji je proteklih meseci bio veoma aktivan u razgovorima sa obe strane.

Od članova delegacije Beograda koja je u Briselu nismo uspeli da dobijemo odgovor da li je Eskobar, kao neko ko podržava briselski dijalog, viđen danas i da li se i kada očekuje njegova „intervencija“.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Danas kaže da nema potvrda da je Eskobar trenutno u Briselu, već samo spekulacije, i dodaje da su SAD svakako vrlo zainteresovane za ishod kako današnjeg sastanka, tako i za nastavak dijaloga o suštinskim pitanjima.

– Upravo SAD snažnije brane Briselski sporazum od same EU koja je bila garant tog sporazuma, insistiranjem na njegovom sprovođenju, a posebno na formiranju ZSO. Teško je zamisliti bilo kakav finalni sporazum između Beograda i Prištine bez presudne uloge SAD, jer nijedan prethodni sporazum u regionu, poput Erdutskog, Dejtonskog, Ohridskog ili Prespanskog nije bio moguć bez SAD – zaključuje ona.

Podsetimo, nije neobično da Eskobar boravi u Briselu uoči i tokom dijaloga dve strane. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on su u Briselu razgovarali u avgustu uoči nove runde dijaloga sa Prištinom posle pauze duže od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari