Dragana Rakić: Vučić bi sada da podiže izborni cenzus, jer mu to odgovara 1foto: Printscreen/RTS

Niko neće dozvoliti Aleksandru Vučiću da se igra izbornim pravilima i da ih menja onako kako njemu u datom trenutku odgovara. Kad mu je trebalo da neke stranke koje su već bile donele odluku o bojkotu navede da promene odluku i izađu na izbore, on je spustio cenzus. Sad bi da podiže cenzus, jer misli da mu tako odgovara.“, kaže za Danas Dragana Rakić,potpredsednica i poslanica Demokratske stranke.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije juče je rekao da može opoziciji da učini i jednu uslugu, pošto su, kako je rekao „uvređeni i povređeni“ spuštanjem cenzusa na tri odsto – da zajedno podignu cenzus na pet odsto.

„Pošto su rekli da su uvređeni i povređeni i da im je mnogo teško zbog smanjenja cenzusa na tri odsto, da sam time prekršio evropske norme – evo da se dogovorimo, pa svi zajedno da povećamo cenzus na pet odsto, možemo i za koalicije i na sedam odsto da to bude pravi evropski model, da oni konačno budu zadovoljni i da idemo pred građane Srbije“, rekao je Vučić.
On je dodao da će tako biti mnogo manje neodgovornih, onih koji misle da sa tri odsto i svom svojom neozbiljnošću i neodgovornošću mogu da upravljaju državom Srbijom.

Potpredsednica Demokratske stranke smatra da suština stava opozicionog bloka kojem pripada Demokratska stranka jeste da više nema izbora po Vučićevim pravilima i pod njegovim uslovima.

„Kada je spuštao cenzus, onda je rekao da to radi zbog demokratizacije, pluralizma, jačanja političkog sistema. Kako bi sad objasnio zašto se cenzus povećava? Da li to znači da je sada protiv demokratizacije, protiv pluralizma i za slabljenje političkog sistema“ , pita Rakićeva.

Ona dodaje da pre svega treba naglasiti da nikakvog razgovora sa Vučićem neće biti dok se ne ispune zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“.

„Izborni cenzus nije tema. To Vučić „spinuje“, odnosno pokušava da u javnosti zavrti polemiku o tome. On bi da ponovo diktira teme. To je prošlo vreme. Sad teme diktiraju građani na protestima „Srbija protiv nasilja“, zaključuje Dragana Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari