Raketa Džavelin za Kosovo, oklopna borbena vozila za Srbiju: Dragan Šutanovac o američkom zelenom svetlu za naoružavanje 1Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, da je SAD odobrila Prištini da kupi rakete Džavelin.

Ambasador Hil je, ovom prilikom, navodi se, obavestio predsednika Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „Javalin“.

Kako je ambasador Hil naveo, Stejt Department će taj zahtev Prištine da uputi američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura, navodi se u saopštenju.

Međutim, predsednik Vučić je istovremeno rekao da je ova informacija veliko razočaranje za Srbiju, ali i da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

– Od momenta kada su formirane Kosovske bezbednosne snage bilo je jasno da vlasti na Kosovu imaju nameru da te snage budu okosnica buduće vojske Kosova. Podsećam da je odluku o formiranju vojske Kosova doneo parlament još 2018. godine ali da su tada zvaničnici NATO tu odluku kritikovali i praktično – usporavali – kaže za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i osnivač Saveta za strateške politike.

Međutim, dodaje, nedavnim nabavkama naoružanja i vojne opreme, među kojima i turskih bespilotnih letelica, a posebno namerom da se KSB opremi antitenkovskim raketama Kosovo će mimo svih sporazuma i praktično imati vojsku koja svakako predstavlja novi bezbednosni izazov u regionu.

– Militarizacija Kosova nije dobra vest kako za Beograd tako i za zemlje u okruženju, posebno za Severnu Makedoniju koja se već suočila sa naoružanim pobunama koje su za cilj imale otcepljenje dela teritorije i formiranje Velike Albanije koja je osnova političkog delovanja kako ekstremista tako i Kurtija – smatra Šutanovac.

Raketa Džavelin za Kosovo, oklopna borbena vozila za Srbiju: Dragan Šutanovac o američkom zelenom svetlu za naoružavanje 2
Foto: K1

Nesumnjivo, ističe dalje, ovo je vest koja ne ohrabruje, umesto da se na Kosovu ulažu sredstva u kriminalističku policiju, u izgradnju ambijenta za funkcionisanje multietničkog društva ovakav razvoj vodi upravo ka daljem podizanju tenzija.

– Verujem da će potez administracije SAD izazvati negodovanje ali podsećam da je nedavno Srbiji odobrena nabavka oklopnih borbenih vozila tako da ova odluka predstavlja izbalansirani odnos prema Prištini i Beogradu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari