Dragomir AnđelkovićFoto: FoNet/Medija centar

“Vučićev nastup u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija najbolji je dokaz da vlast u potpunosti zna da vodi štetnu kosovsku politiku”, kaže za Danas Dragomit Anđelković, politički analitičar.

Prema njegovim rečima predsednik Srbije je ispravno rekao da je prvi put od Drugog svetskog rata u Evropi narušen teritorijalni integritet baš Srbije, na koju je NATO 1999. izvršio agresiju. Na to je nadovezao pitanje: u čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, koji su grubo narušeni, čemu mnoge od zemalja čiji su predstavnici prisutni, daju legitimitet?

 

“ Ali tu nastupa problem i za samog Vučića. Jer njegova vlast je bitno doprinela da i Srbija radi protiv sopstvenog teritorijalnog integriteta. Čitav Briselski proces u kome je učestvovala pokazao se po nas negativnim. Dali smo jednostrano niz ustupaka, a zauzvrat nismo na kosovskom terenu bilo šta dobili (druga strana medalje je to što je vlast tako plaćala produbljivanje saradnje Srbije sa EU i sopstveni rejting na Zapadu)”, objašnjava analitičar.

Dodaje da je vrhunac takvog pristupa bilo ukidanje Civilne odbrane opština severnog Kosova i drugih vidova bezbednosnog prisustva naše države na tom delu sopstvene teritorije, što je do tada predstavljalo efikasan mehanizam njene odbrane. “Time je Beograd drastično potkopao svoj suverenitet i na severnom delu Kosova, omogućivši prištinskim secesionističkim strukturama da i tamo hapse koga hoće i kada hoće. Otuda su Vučićeve reči u UN, koje su same po sebi za pohvalu, u velikom neskladu sa njegovim ponašanjem u vezi sa Kosovom, koje je sa nacionalnog stanovišta negativno”, zaključuje Anđelković.

 

Potpuno drugačiji stav o petnaestominutnom govoru predsednika ima poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik.

On kaže da je Vučić u govoru pred generalnim skupštinom UN besramno zlupotrebio bol i patnju Ukrajinca izazavanu agresijom Rusije, samo da bi opravdao zločinačku politiku Šešelja i Miloševića prema Kosovu.

“Tu istu zločinačku politiku na Kosovu sprovodio je i sam Vučić i to sa mesta tadašnjeg ministra. Sada, sa mesta predsednika sprovodi istu politiku, ali prema celom Balkanu, nazivajući je takozvanim srpskim svetom”, napominje Olenik ,ali i poručuje da je razlija između Ukrajine i Srbije jasna.

Ukrajinci, prema njegovim rečima , nisu ratovali protiv dela svog stanovništva, niti su vršili ratne zločine protiv civila.

“ Predsedniče, Srbija, dok ste vi bili mistar, jeste. Zato nemate pravo da umanjujete patnju Ukrajinaca, niti da nas prikazujete kao žrtve”, poručuje Olenik predsedniku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari