Dragana Rakić za Danas: DS pokreće postupak pred Komisijom za etiku protiv Orlića, Jovanova, Božić i Šćekića zbog kršenja Kodeksa 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

„S obzirom na to da se Komisija za etiku ne oglašava povodom drastičnih kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Skupštini Srbije, mi iz Demokratske stranke ćemo ih podsetiti na njihovu obavezu da reaguju“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe DS.

Prema njenim rečima poslanički klub Demokratske stranke pokrenuće postupak protiv povrede Kodeksa pred Etičkom komisijom i Odborom za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja protiv poslanika i funkcionera iz redova SNS-a. Postupak će biti pokrenut protiv Vladimira Orlića, predsednika Narodne skupštine, Sandre Božić, potpredsednice Skupštine, Milenka Jovanova, šefa poslaničke grupe SNS-a i poslanika Dalibora Šćekića.

„Smatramo da je dosadašnje ponašanje ovih narodnih poslanika u Skupštini neprimereno i skandalozno, da urušavaju integritet i poverenje javnosti u Narodnu skupštinu. Agresivno i bahato ponašanje ovih SNS funkcionera nije pitanje manjka kulture i nepoznavanja Poslovnika o radu Skupštine, već strategija, što je opasnije, zato što govori o trajnoj nameri da se onemogući dijalog i da se vlast brani po svaku cenu, čak i silom“, ocenjuje Rakićeva.

 

Oktobra prošle godine, po hitnom postupku i bez diskusije u parlamentu Srbije izabrana je Komisija za etiku čiji je zadatak, kako je tada navedeno, kontrolisanje ponašanja republičkih poslanika i poštovanje Kodeksa ponašanja.

Tada je izabrana petočlana komisija, nepristrasnih ljudi, fakultetskih profesora, od čega troje sa Beogradskog univerziteta, jedan sa Niškog i jedan sa Prištinskog univerziteta :Članovi te komisije su Damir Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu. Iz redova državnih službenika, iz službe Skupštine Srbije predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

 

Zadatak te Komisije, uz određenu nadokanu bio je da donese Vodič za primenu Kodeksa u roku od 15 dana od dana obrazovanja Komisije, da poverljivo savetuje narodne poslanike u vezi sa primenom Kodeksa, da organizuje i sprovodi obuke narodnih poslanika o primeni Kodeksa i da daje mišljenje o povredi Kodeksa.

Od imenovanja, Komsija se nije oglasila bez obzira što je Kodeks prekršen bezbroj puta, i što su Komisiji date velike ingerencije. Ona može da za nepoštovanje Kodeksa izrekne meru opomene i javne opomene koja bi bila objavljena na internet stranci Narodne skupštine i tu bi stajala čitav mesec dana. I može da predlaže novčanu kaznu u visini od 10 do 50 odsto od poslaničke plate.

A razloga za izricanje kazni zbog kršenja Kodeksa ponašanja je bezbroj i to velikom broju poslanika vladajuće većine, obzirom da je većina poslanika opozicije na samoj sednici dobilo opomene, a po propisima za kršenje Kodeksa, oni ne mogu biti kažnjeni ponovo, ukliko su im već izrečene kazne na samoj sednici.

Čudi da Komisija nije primetila da su i poslanici vasti kršili pravila koja su sami usvojili.

Vladimir Orlić nije čak ni opomenuo Milenka Jovanov, šefa skupštinskih naprenjaka kada je poručio Srđanu Milivjeviću da je „mleo pse u pljeskavice, a sad bi da melje ljude u ćevape, kada su demokrate optuživane da su krive za smrt premijera Đinđića, ili da su saradnici Belivuka. Nije Orlić Jovanovu izrekao ni jednu opomenu kada je Borislavu Novakoviću poručio“uz nogu, kao psu, ili mu preporučuje da popije lekić.

Opozicija bi volela da čuje da li Komisija za etiku, smatra da je prekršaj kada naprednjak Dalibor Šćekić poziva Tatjanu Manojlović na oralni seks, ili kada ministar Mali psuje Draganu Rakić, ili je možda kršenje kodeksa i kada Sandra Božić, naprednjakinja opominje poslanice opozicije da se ne šetkaju pored poslanika SNS i da im se ne nude, iako se zna da je poslanicima Narodne stranke zabranjeno da koriste“ korididor između njihove kancelarije do ulaska u salu, pa su prinuđeni da koriste vrata iza naprednjačkih redova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari