DSK: Sporazum je isti kao 2016. godine, ali je korak nazad 1Kosovo, Jarinje, ROSU, arhiva EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) ocenio je danas da je sporazum koji je postignut u Briselu o registarskim tablicama vozila u suštini sporazum koji je postignut godine ali i da predstavlja korak nazad, budući da red i zakon na severu Kosova bez dozvole više ne mogu da vrše kosovske institucije.

„DSK je dao podršku Vladi Kosova za proširenje suvereniteta na celoj teritoriji zemlje, kao i po pitanju reciprociteta, kao poštenu i neophodnu meru u političkim i trgovinskim odnosima sa Srbijom. Takođe, DSK je smatrao da je dijalog jedini oblik rešavanja međudržavnih problema“, kaže se u saopštenju DSK.

Iz stranke navode da cene postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, ali da se oštro protive „neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posledicama koje je Vlada Kosova napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija“.

„Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila Specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Umesto postavljanja suvereniteta i zakonitosti, danas je Vlada Kosova povukla i predala ovaj suverenitet trećoj strani. Štaviše, ovo povlačenje je napravio sa Srbijom, koja nas ne priznaje“, naveli su iz DSK.

Kako su ocenili, to je opasan presedan za budućnost.

„Od sada, kad god organi reda idu na sever radi uspostavljanja zakona, postavljaće se barikade i Kosovo mora pregovarati sa Srbijom o njihovom uklanjanju“, navodi DSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari