Dveri Subotica: Vlast i policija da zaštite građane od sve većeg broja naoružanih krijumčarskih grupa 1Foto: Srpski pokret Dveri Subotica

Srpski pokret Dveri u Subotici upozorio je da se zbog sve većeg broja migranata u ovom gradu i međusobnih obračuna između krijumčarskih grupa, nešto hitno mora učiniti po pitanju bezbednosti građana, međutim, kako navode, “sadašnja vlast ništa nije učinila”.

Dveri podsećaju da se u petak, 30. septembra, ponovo dogodio oružani incident u naselju Makova sedmica u Subotici, gde je došlo do obračuna između krijumčarskih grupa migranata.

“Svakodnevno se i dalje kreću kolone migranata prema mađarskoj granici. Incidenti sa tučom, ranjavanjem, smrtnim ishodom su sada već postali realnost i dešavaju se učestalo. Čak i saobraćajna nesreća koja se desila na putu kod Alekse Šantića dogodila se između migranata od kojih je jedan stradao”, navode Dveri.

Ocenjuju da postoji prisustvo policije, ali da ono ne odgovara potrebnoj brojnosti migranata na terenu.

“Policija se na žalost sa migrantima samo igra žmurke i odvodi ih do prihvatnih centara, gde više nema slobodnih kapaciteta”, smatraju.

Upozoravaju da se građani ne osećaju sigurno, posebno oni koji žive u pograničnim mestima.

“Veliki broj migranata koji na dnevnom nivou pokušavaju da pređu mađarsku granicu i njihov broj u pograničnim mestima je odavno trebao biti signal da se preduzmu konkretni potezi na smanjenju njihovog broja, a ne samo dovođenja malo većeg broja policije”, ocenjuju u ovoj stranci.

Prema njihovom mišljenju, lokalna vlast ne preduzima konkretne i efikasne mere kako bi zaštitila državu i svoje građane, već naprotiv, “donosi odluke na štetu građana”.

“Da li je država Srbija odlučila da problem velikog migrantskog talasa rešava tako što će povećavati kapacitete prihvatnih centara? Ako je promenjen pravac politike države prema ovom pitanju, čija je to odluka”, pitaju u Gradskom odboru Dveri.

Problem bezbednosti naših građana ne može da se reši povećanjem kapaciteta za smeštaj migranata, ističu Dveri i dodaju da se to može rešiti odgovornom politikom koja bi garantovala bezbednost svim građanima – “što sada nije slučaj”.

Dveri poručuju da država mora preduzeti mere kojima bi se onemogućio ilegalni prelazak granice sa Srbijom.

“Migracije koje se sada dešavaju nemaju karakteristike početnih migracija, koje su delom bile prva pomoć unesrećenom stanovništvu koji beži iz područja sa ratnim dejstvima, spašavajući svoje porodice. Sada one imaju sasvim drugačije karakteristike i isključivo su migracije ekonomske prirode u koje su uključene kriminalne grupe i organizacije koje pokušavaju da prebace migrante u Zapadnu Evropu”, ocenjuju Dveri.

Podsećaju da je geopolitička situacija u Evropi veoma napeta, i da veoma lako može da se desi da migranti koji se zadese na teritoriji Srbije tu i ostanu.

“Vlast treba da pokaže mnogo veću odgovornost prema svojim građanima. Svi oni koji su na bilo koji način upleteni u kriminal koji je povezan sa krijumčarenjem migranata, od kriminalnih grupa do naših građana, moraju znati da će biti procesuirani”, poručuju Dveri.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari