ekoloski protest beogradfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Danas ekološke organizacije neće blokirati puteve niti granične prelaze već će se okupiti u Loznici u 14 časova na dvočasovnom protestu na kom će rezimirati prethodna dešavanja i najaviti naredne korake.

Kako nam je rečeno, u Loznicu idu i članice Saveza ekoloških organizacija udruženje „Suvoborska greda“ koje je prošlih subota blokiralo put u Preljini, kao i udruženje „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“ koje je blokiralo put između Kosjerića i Požege u mestu Pesak, Ekološki ustanak koji je organizovao blokade u Beogradu i aktivisti iz Novog Sada.

Tamo ih čekaju aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“ koji očekuju konačno razrešenje situacije oko kompanije Rio Tinto i na terenu Gornjih Nedeljica kod Loznice.

Dok SEOS i partneri zasad prekidaju blokade, Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni-promeni, za naš list je rekao  da će u petak uveče doneti konačnu odluku vezanu za nastavak protesta, nakon što je organizovao protest i šetnju u četvrtak pošto nisu ispunjeni zahtevi Kreni-promeni.

Predstavnici udruženja „Ekološki ustanak“ i „Ne damo Jadar“ preuzeli su juče u Vladi Srbije dokumentaciju o projektu istraživanja litijuma kompanije Rio Tinto, nakon što je Vlada u četvrtak ukinula Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene kojim je Rio Tintu bila omogućena realizacija projekta „Jadar“ o otvaranju rudnika litijuma, a time i sva rešenja i dozvole, dok ugovor o eksploataciji nije ni bio potpisan, kako je rekla premijerka Ana Brnabić.

Vlada je ukinula i Radnu grupu koja je trebalo da pomogne Rio Tintu u sprovođenju te investicije. Premijerka smatra da su time ispunjeni svi zahtevi, ali iz „Ekološkog ustanka“ i „Ne damo Jadar“ poručuju da to nije kraj i da će dokumentaciju proučiti i doneti odluku o nastavku protesta.

Predstavnik „Ne davimo Jadar“ Zlatko Kokanović naveo je da im je premijerka za ponedeljak u 13 sati zakazala sastanak, na kome će oni insistirati na odgovoru šta će biti sa bušotinama koje je Rio Tinto već uradio i ko će platiti štetu, kao i ko će ukloniti ruševine kuća.

Stav udruženja Ne damo Jadar je je gotovo a Rio Tintom kada se saniraju bušotine u poljima i kad država od Rio Tinta otkupi zemljište koje su oni prethodno kupili od građana i da ih onda proda meštanima. Kokanović je upozorio da meštani tog kraja neće dozvoliti da više bilo ko pokuša da tamo pravi rudnike, i da će tražiti zabranu iskopavanja litijuma u celoj Srbiji. Naveo je i da još uvek nije uveren da neće biti eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

„Ovo je samo jedan korak ka tome. Nećemo dozvoliti da bilo ko da pokuša da napravi rudnik, nije bitno da ode samo Rio Tinto već da niko nikad ne dođe da rudari u našem kraju i da se uvede trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji“, kazao je Kokanović novinarima ispred vlade.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je poručio da nije kraj slučaja sa Rio Tintom dok se ne ispune svi zahtevi, dok se ne sanira šteta i dok ne vidimo bukvalno ko šta kome dođe jer bilo je priča da će odšteta za Rio Tinto biti milijarda evra. On je upozorio svaku vlast da će, ako im ponovo padne na pamet da dovede Rio Tinto ili neku sličnu kompaniju, „imati Srbiju na ulici“.

Advokatica i aktivistkinja Ekološkog ustanka Danijela Nestorović navela je da još nije objavljeno obrazloženje Vladine uredbe o poništenju uredbe o prostornom planu kao ni one o rasformiranju radne grupe za istraživanje litijuma.

Nestorović je na pitanje da li imaju saznanja da postoje neki skriveni ugovori vlasti sa Rio Tintom, rekla da za sada ne znaju za to.

Dok se čeka razrašnjenje poteza Vlade, podsetimo da je Savo Manojlović u četvrtak najavio novu seriju protesta a da od „od vlasti zavisi koliko će daleko ići“.

On ima dva konkretna zahteva, ukidanje prostornog plana Jadar i zabrana kopanja litijuma i bora na 20 godina.

„Mi možemo da sakupimo 30.000 potpisa, imamo preko 100 koordinatora, sigurni smo da mogli da sakupimo i više. Pitanje je da li nam garantuju da će ta inicijativa biti na dnevnom redu“, rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, druga opcija je da predsednik države instistira na moratorijuma kao što je već rekao, ali ne na godinu dana, nego 20 godina.

„To su zahtevi, ili potpisi ili moratorijum“, kazao je Manojlović.

Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je da je ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar „velika pobeda građana koji su su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u celini“.

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta „Jadar“ delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje Fond za razvoj demokratije.

Kompanija „Rio Tinto“ je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom, navodi se u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari