Enigma Gruško: Šta je tačno radio ruski diplomata u Beogradu? 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Veo tajnovitosti na posetu ruskog diplomate Aleksandra Gruškog 13. i 14. oktobra Beogradu, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u obraćanju javnosti na TV Prva, nije skinuo, nego je naprotiv, još više podstakao zagonetnost tog boravka.

Podsetimo, 15. oktobra, agencije u Srbiji, prenele su vest iz ruskih medija da se zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Aleksandar Gruško sastao sa Vučićem u Beogradu.

Potal Nova.rs objavio je da je namera Gruškove posete bila da ostane skrivena od javnosti.

Upitan o tome, na TV Prva, Vučić nije dao neko diplomatsko-političko tumačenje, tipa da je susret bio neformalan, a da nivo zamenika ministra spoljnih poslova ne iziskuje nužno protokolarno saoštenje.

Činjenica je da na sajtu predsednik.rs, u odeljku saopštenja, 11. oktobra objavljeno saopštenje sa sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom.

U tom saopštenju, nigde se ne pominje sastanak sa Gruškom, mada je diplomatski običaj, da se uoči posete visokih zvaničnika Beogradu, u cilju pripreme, ambasador susretne sa predsednikom Srbije.

Tog 11. oktobra objavljeno je i saopštenje o Vučićevom telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Zatim ide prazni hod, sve do 15. oktobra kada su objavljena saopštenja o izjavama saučešća zbog smrti dvojice srpskih akademika.

Evo šta je Vučić, upitan na TV Prva, o pisanju Nove.rs da je pokušano skrivanje sastanka, rekao, napomenuvši da je portal Nova.rs vest video u ruskoj agenciji TAS i da je ovaj medij pokušao da „denuncira predsednika svoje zemlje“.

– Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije nije pod sankcijama nigde u svetu, i da je došao ovde na konsultacije sa ruskim ambasadorima iz celog regiona, pošto u drugim zemljama ne može to da uradi… I sada kažu krili smo nešto. Došli su redovnim avionom, video se i sa Selakovićem, koji mu je poželeo dobre susrete. Ja nisam imao formalni susret, već smo imali neku vrstu radnog doručka, pošto tog čoveka dugo poznajem. I sada ljudima želim da kažem, određeni mediji su preneli da je „Vučić rekao Grušku da je Srbija pod velikim pritiscima“. Sve što kažem vama, Amerikancima, kažem i Rusima. Postavlja se pitanje, da sam ja hteo da sakrijem susret sa njim. Što bih ja želeo to da sakrijem. Pa možda, da bih sačuvao Srbiju. Pa što ste me onda denuncirali, predsednika svoje zemlje. Šta ste vi, profesionalni denuncijanti, rekao je Vučić.

Sam Aleksandar Gruško, u intervjuu za Sputnjik, nije pominjao konsultacije sa ruskim ambasadorima u regionu, ali jeste posetu Srpsko-rusko humanitarnom centru u Nišu:

– Cilj moje posete bio je da obavimo konsultacije s rukovodstvom Srbije, s MIP Srbije. Veoma smo zahvalni predsedniku Vučiću koji nas je primio, rekao je Gruško.

„Razmatrali smo i rastuću napetost na KiM i u BiH. Imali smo i veliki program vezan za posetu kulturnih mesta koja povezuju ruski i srpski narod, a veoma je važna bila i poseta Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu gde smo se još jednom ubedili da je saradnja u oblasti vanrednih situacija i te kako potrebna i da centar postaje regionalni lider u toj oblasti. Ponosimo se time što on postaje sve popularniji i nameravamo da ga na svaki način razvijamo”, rekao je Gruško.

Zanimljivo je i da je Aleksandar Gruško godinama bio stalni predstavnik Rusije pri NATO. Prema dostupnim podacima, Gruško je zamenik Sergeja Lavrova od 2018, a pre toga je od 2012. bio na službi ruskog predstavnika pri Severnoatlantskoj vojnoj alijansi.

Zapadni portali tvrde da je Aleksandar Gruško sin Viktora Gruška (1930-2001), poznatog kontraobaveštajca KGB i špijuna iz vremena Hladnog rata. Devedestih godina je Viktor Gruško, prema zapadnim izvorima, tvrdio da CIA uprkos završetku Hladnog rata, nije smanjila nego povećala aktivnosti u državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Podsetimo i da je kada je u septembru objavljeno, da su ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, na marginama zasedanja UN, potpisali plan o redovnim konsultacijama, to izazvalo veliku političku buru u regionu.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil tražio je javno da vidi taj dokument, koji je potom objavljen u medijima, da bi na kraju poručio da tamo nema ničeg posebnog, ali da Rusija želi da opravda rat koji vodi u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari