EU će videti izborne zloupotrebe "iz prve ruke" 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET POOL

Sagovornici Danasa pozitivno ocenjuju najavu da će Evropski parlament posmatrati predstojeće izbore, ističući da EP nije dosad slao takve misije u Srbiju.

Kako naglašavaju stručnjaci za politička pitanja i EU, bilo bi značajno da evropski posmatrači duže borave u našoj državi, kako bi „iz prve ruke“ mogli da se uvere u zloupotrebe koje se očekuju, uključujući različite pritiske vlasti na birače.

Da će i EP biti deo „posmatračke misije“ najavila je u izjavi za naš list Tanja Fajon, evroposlanica i posrednica u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da će „svakako biti dobro ako EP pošalje nekakvu posmatračku misiju, kako bi mogli da vide događaje iz same kampanje“.

– Opozicija bi trebalo da što više pomogne misiji sa dokazima oko pritisaka i ucena na birače, kao i sa nalazima monitoringa medija, kako bi sve to bilo uvršteno u izveštaj EP o izborima. Uz misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i domaće posmatračke misije, to može biti jedna vrsta „knjige o izbornim nepravilnostima“, smatra Stojanović.

Internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari takođe konstatuje za naš list da je inicijativa Evropskog parlamenta „dobra, a pogotovo ako će ta misija dugoročno boraviti u Srbiji“.

– Bitno je da se vide uslovi pre, a i tokom kampanje, ne samo na dan izbora, jer izborna krađa se dešava mnogo pre toga, kao što su pritisci, zastrašivanje i ucene glasača. Takođe, PSG poziva EP da i posle izbora pošalje misiju koja bi ustanovila nedostatke medijskih sloboda, kao i stanje zarobljenih medija u zemlji. Oslobođenje medijske scene je glavni preduslov za održavanje fer i poštenih izbora, poručuje Albahari.

Podsetimo, u dosadašnjim godišnjim izveštajima Evropskog parlamenta i Evropske komisije o Srbiji i njenom napretku na putu ka EU uglavnom je isticano da su izbori proticali u „mirnoj atmosferi“.

S druge strane, te institucije EU, kao i OEBS-ova Kancelarija za demokratiju i ljudska prava (ODIHR), izricale su kritike na račun „nedovoljno transparentnog“ finansiranja kampanja, „funkcionerske kampanje“, odnosno „zloupotrebe javnih resursa u kampanji“ i „medijskog predstavljanja“ opozicije.

Očekuje se da će OEBS rasporediti svoju posmatračku misiju za predstojeće izbore u Srbiji, i to „u punom obimu“.

Kako se navodi u izveštaju OEBS-a iz decembra 2019, to bi uključilo „pored užeg kruga analitičara i dugoročne i kratkoročne posmatrače, kao i element za monitoring misija“. Planirano je da zemlje članice OEBS-a pošalju 30 dugoročnih posmatrača da posmatraju izborni proces u celoj zemlji kao i 200 kratkoročnih posmatrača za praćenje procedure na sam dan izbora.

„Ograničena“ misija iz 2017.

Predsedničke izbore u Srbiji, održane 2017, pratila je „ograničena“ misija OEBS-a, koja nije imala posmatrače na biralištima. Kako je tada obrazloženo, „nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije“, budući da su izbori raspisani 2. marta, a održani 2. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari