Evropski političar odgovorio na pismo Ane Brnabić 1Premijer Stefan Leven Foto: Erik Simander /EPA

Predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Stefan Loven uputio je pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome je istakao zabrinutost zbog nepravilnosti koje su uočile Međunarodne izborne posmatračke misije tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji 17. decembra. 2023. godine.

Njegovo pismo portal Nova.rs preosi u celosti.

Poštovana gospođo Brnabić,

Partija evropskih socijalista je već u nekoliko navrata izrazila zabrinutost zbog nepravilnosti koje su uočile međunarodne izborne posmatračke misije tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbori u Srbiji, održanih 17. decembra 2023.

Kao evropska politička partija koja deli i brani osnovne vrednosti Evropske unije, kao što su demokratija, vladavina prava, građanska prava i jednake mogućnosti za sve legitimne političke stranke da učestvuju na izborima, moramo da podignemo svest o nepravilnostima koje je otkrila međunarodna Izborna posmatračka misija tokom izbora u Srbiji.

U svim javnim izjavama PES-a u vezi sa srpskim izborima, generalni sekretar PES-a Đakomo Filibeck striktno je pratio podatke objavljene u zvaničnim preliminarnim zaključcima misije u vezi srpskih izbora održanih 17. decembra.

Evropski političar odgovorio na pismo Ane Brnabić 2
Printskrin pes.eu

Andreas Šider, član socijalista i Grupe demokrata u Evropskom parlamentu bio je deo te posmatračke misije i delio je sliču zabrinutost.

Kao što ste pomenuli u zvaničnom pismu koje ste mi poslali 3. januara 2024. godine, ukupno 5.587 posmatrača pratilo je izbore, što je dobar znak volje Srbije za unapređenje demokratije, građanskih prava i transparentnosti. Međutim, nalazi posmatrača su ono što zabrinjava.

Izjave o njihovim preliminarnim nalazima i zaključcima ukazuju na neke ozbiljne nedostatke tokom izbornog procesa u Srbiji, i to:

„… narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.”

„… obeleženo brojnim proceduralnim nedostacima, … kršenje tajnosti glasanja, i
brojni slučajevi grupnog glasanja.”

„… zamagljena granica između države i partije, u suprotnosti sa međunarodnim standardima i

stav 5.4 Deklaracije iz Kopenhagena 1990“.

i tako dalje.

Obe partije, i Partija evropskih socijalista i Grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pozvale su na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti, što je prava stvar koju treba da uradi Vlada jedne zemlje u procesu pregovora za članstvo u EU.

PES je duboko zabrinut za vladavinu prava i građanska prava u Srbiji, nakon izveštaja o studentima koje je srpska policija privela tokom protesta u Beogradu krajem prošlog meseca. Mediji navode da su četvorica demonstranata i dalje u pritvoru.

Prizor desetina hiljada građana Srbije širom zemlje koji protestuju zbog izbornih rezultata je jasan znak da srpsko društvo želi transparentniji i demokratskiji izborni proces.

Nakon vašeg pisma, želeo bih da vam skrenem pažnju na neka dodatna pitanja u vezi sa poslednji izborima održanim u vašoj zemlji. Posmatrači Crte su primetili značajnu zloupotrebu glasačkih prava, zakona i institucionalnih procedure na sam izborni dan. Izražavaju zabrinutost u vezi parlamentarnih izbora, što ukazuje na odstupanje od standarda slobodnih i fer izbora, posebno u Beogradu.

Zapaženi su slučajevi pritiska na birače, posebno u javnoj upravi i socijalnim službama, što su notirali posmatrači, tvrdeći da je izborna kampanja zamaglila granice između srpske države i Srpske napredne stranke (SNS), na šta ukazuju izveštaji o zloupotrebi javnih evidencija od strane nekih političkih kandidata i nedostatak institucionalne reakcije na ovakva kršenja.

Medijska situacija u Srbiji tokom predizborne kampanje i posle izbora je posebna briga.

„Dok su svi nadgledani nacionalni kanali pratili predizborne aktivnosti izbornih takmičara u skladu sa zakonom, vladajuća stranka i pozitivno izveštavanje o predsedniku dominirali su medijima”, zaključci su međunarodne komisije.

Prema monitoringu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nije bio kandidat na izborima, dobio je skoro četiri sata više televizijskog pokrivanja od svih ostalih kandidata zajedno. Izveštaji o pristrasnosti medija prema opozicionim kandidatima, dodatno su narušili ravnotežu izveštavanja medija o izborima u Srbiji.

Verujem da je današnji odgovor na vaše pismo i predstojeći pun izveštaj međunarodnih posmatrača, kao i zabrinutost koju je izrazio PES i primedbe na izborni proces od strane članova S&D grupe u Evropskom parlamentu, treba da podstaknu vašu Vladu da pokrene transparentnu istragu prijavljenih izbornih nepravilnosti.

Partija evropskih socijalista čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će unapređenje vladavine prava, transparentnosti i inkluzivnosti biti od koristi za Srbiju i njene građane. Bilo bi nam drago da vidimo modernu, demokratsku i prosperitetnu Srbiju kao deo Evropske unije.

S poštovanjem,

Stefan Lofven
predsednik Partije evropskih socijalista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari