G17 plus će verovatno u novembru, pred stranačku skupštinu, doneti odluku o načinu još bliže saradnje s regionalnim strankama iz svih krajeva Srbije, najavljuje za Danas funkcioner G17 Željko Ivanji, koji ne isključuje mogućnost da ta saradnja u stvari znači i formalno objedinjavanje partije Mlađana Dinkića sa snagama značajnim na regionalnom nivou.

S druge strane, inicijativa G17 plus naišla je na dobar odziv u unutrašnjosti Srbije. Tamošnji lideri podržavaju ideju da uđu u neku formu saveza s Dinkićem, ali pod uslovom da ne izgube svoj politički identitet.

– G17 plus će u narednom periodu snimati situaciju na terenu i na osnovu toga doneti odluke o budućim potezima kada je reč o budućnosti naše stranke, odnosno eventualnim spajanjem s drugim partijama. To znači da do Skupštine G17 plus, u novembru, nećemo zvanično ništa preduzimati u vezi sa eventualnim objedinjavanjem stranaka regionalnog tipa. Za sada ne znamo da li bismo išli principom njihovog utapanja u G17 plus ili bi i naša stranka zajedno s drugim, koje bi pronašle svoj interes u toj inicijativi, osnovala sasvim novu partiju pod drugim imenom i identitetom – kaže Željko Ivanji.

Prema njegovim rečima, ujedinjenje regionalnih stranaka je politička nužnost koja podrazumeva decentralizaciju ne samo na nivou državnih organa, već i kada je reč o izboru budućih lidera i nosilaca visokih zvaničnih funkcija.

KRAGUJEVAC: Pojedinačno najjači partner G17 plus u centralnoj Srbiji je stranka Zajedno za Šumadiju, čiji je lider gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

– Naša stranka je i osnovana da štiti interese Šumadije od zloupotreba velikih partija iz Beograda. Ideju o kojoj govori Dinkić, naš koalicioni partner, već smo predvideli stranačkim statutom. Mi se zalažemo za stvaranje unije regionalnih, lokalnih, zavičajnih i njima srodnih političkih organizacija i pokreta, kao i onih etabliranih partija koje prepoznaju nužnost teritorijalne regionalizacije i političke decentralizacije Srbije. O tome smo već razgovarali s G17 plus. Eventualno utapanje naše stranke u neku drugu partiju za nas nikako nije prihvatljivo – ističe za Danas Saša Milenić, potpredsednik Zajedno za Šumadiju.

PIROT: Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot i lider vladajuće Koalicije za Pirot, kaže za Danas da podržava ovu ideje G17, ali da zvaničnih razgovora još nije bilo.

– Koalicija za Pirot sa G17 plus ima dobru saradnju na lokalnom nivou i na poslednjim lokalnim izborima u maju 2008. to je bila zajednička lista koja je osvojila i najviše odborničkih mandata u SO Pirot. Ideja naše koalicije bila je da tesno sarađuje s vladajućim partijama na republičkom nivou, jer bez dobre saradnje s ministarstvima nema ni većih investicija. U kontaktu sam sa Mlađanom Dinkićem, ali još zvanično nismo razgovarali o toj ideji. O njoj sam saznao iz medija i tek očekujem konkretne razgovore – navodi Vasić.

ZAJEČAR: Pokret „Živim za Krajinu“ čiji je lider gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, ima svoje odbornike u nekoliko lokalnih skupština, među kojima su i Bor i Knjaževac.

Boško Ničić kaže da ideja G17 „nije ništa novo“, pošto je i ranije bilo ipak neuspešnih pokušaja da se okupe stranke koje se zalažu za regionalizaciju Srbije. Kako je Ničić rekao novinarima, on nema ništa protiv da G17 bude nosilac ove ideje i aktivnosti za sledeće republičke izbore. Jedini je uslov da se ne ugase partije i pokreti na lokalnom nivou. Po Ničićevom mišljenju, ta buduća grupa stranaka i pokreta trebalo bi da bude „zajednica partija regiona“, kojima je zajednička osnovna ideja – Srbija regija.

NOVI PAZAR: Pre godinu dana lideri Bošnjačke liste za evropski Sandžak i G17 plus, Sulejman Ugljanin i Mlađan Dinkić, potpisali su sporazum o stranačkoj saradnji na svim nivoima. Kako za Danas kaže portparol Bošnjačke liste Enis Imamović, o inicijativi Mlađana Dinkića saznali su iz dnevne štampe.

– Mi u Bošnjačkoj listi o toj inicijativi ne znamo ništa i niko nas nije konsultovao. Naša koalicija je na proteklim izborima ostvarila svoj rezultat kao zasebna manjinska lista i na osnovu toga imamo mesta u parlamentu i Vladi Srbije – naglašava Imamović ističući da je Bošnjačka lista „prirodni saveznik demokratskih snaga“ i da je dala „ključni doprinos za formiranje ove demokratske i proevropske vladajuće većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari