Gajić: Važnija kontrola na biračkom mestu 1Foto: Medija centar

Uprkos uveravanju predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića da nema osnova za sumnju da će izborni proces proći u najboljem redu i da prava građana neće biti ugrožena, u štabovima opozicionih kandidata ipak strahuju od izborne krađe.

A nov povod je, kako kažu, to što će čovek odlučivati o tome koji će zapisnici sa biračkim mesta ući u obradu podataka a koji ne. Kako se može čuti među opozicionim kandidatima, odnosno njihovim štabovima, postoji mogućnost da ti ljudi budu nesavesni i u podatke uvrste zapisnike koji nisu regularni.

Vladimir Gajić, član RIK, za Danas navodi da opozicioni kandidati veću brigu treba da posvete kontroli na biračkom mestu i pratnji izbornog materijala od biračkog mesta do radnog tela okruga.

– To su dve stvari koje su elementarne i koje opozicija treba sama da obezbedi – ukazuje on.

On ukazuje na član 91 Uputstva za sprovođene predsedničkih izbora koji jasno predviđa da koordinator RIK ima ovlašćenje da, u saradnji sa predstavnicima Republičkog zavoda za statistiku, u sedištu RIK, ako u zapisniku o radu biračkog odbora postoje logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora, ispravi ih i parafira ispravku tih omaški. Omaške koje on može da izmeni su: nije upisan broj ukupno upisanih birača; upisan broj ukupno upisanih birača je manji od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska i od broja birača koji su glasali, a svi ostali rezultati glasanja su logičko-računski ispravni; nije upisan broj važećih glasačkih listića, a zbir broja nevažećih glasačkih listića i broja glasova koje je pojedinačno dobio svaki kandidat za predsednika Republike je jednak broju glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji; nije upisan broj nevažećih glasačkih listića, a zbir broja glasova koje je pojedinačno dobio svaki kandidat za predsednika Republike je jednak ili manji od broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji; broj primljenih glasačkih listića nije jednak zbiru neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su izašli na izbore, a svi ostali rezultati glasanja su logičko-računski ispravni.

Gajić navodi da je u ovom segmentu strah opozicije neosnovan. Na pitanje da li ta osoba može da prihvati neki zapisnik koji ne odgovara istini, on kaže da ne može kad je nešto očigledna omaška.

Na pitanje čemu služi novina a to je kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkim mestima, Gajić kaže da on služi biračkom odboru da ispravi greške, odnosno da ga pravilno popune kako ne bi bilo grešaka u zapisniku sa biračkog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari