Američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt upozorio je u Kninu hrvatsku vladu da će joj vrata u Evropu „ostati zatvorena“ ako ne dopusti povratak Srba u njihove domove.
Galbrajt je na konferenciji za novinare – posle obilaska Udbine, Gračaca, Donjeg Lapca i Knina, odgovarajući na pitanje da li je Hrvatska bliža batini ili šargarepi, čime prete SAD – odgovorio da je američki državni sekretar Madlen Olbrajt to jasno precizirala kada je rekla da sve zavisi od hrvatske odlučnosti da dozvoli povratak Srba u njihove domove.

Američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt upozorio je u Kninu hrvatsku vladu da će joj vrata u Evropu „ostati zatvorena“ ako ne dopusti povratak Srba u njihove domove.
Galbrajt je na konferenciji za novinare – posle obilaska Udbine, Gračaca, Donjeg Lapca i Knina, odgovarajući na pitanje da li je Hrvatska bliža batini ili šargarepi, čime prete SAD – odgovorio da je američki državni sekretar Madlen Olbrajt to jasno precizirala kada je rekla da sve zavisi od hrvatske odlučnosti da dozvoli povratak Srba u njihove domove. Američki ambasador je rekao da Srbi iz Hrvatske moraju imati isto pravo na povratak u svoje domove kao što je to pravo priznato Hrvatima i Muslimanima u BIH.
On je izrazio zabrinutost zbog „stalnog nasilja“ prema Srbima koji se vraćaju u Hrvatsku i koji ne mogu da dobiju natrag svoje kuće. Kritikovao je zloupotrebu zakona o privremenom raspolaganju imovinom i založio se za to da se svim povratnicima u razumnom roku omogući preuzimanje njihove imovine. „Zahteve za povratak imovine treba rešavati najduže u roku od nekoliko meseci, a isti princip treba da važi i prilikom povratka Hrvata prognanih iz Istočne Slavonije“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari