Gde je i šta radi danas Dušan Petrović, ministar pravde u Vladi Vojislava Koštunice? 1

Važio je za političara britkog jezika, koji govori glasno i vatreno zastupa svoje stavove, i sa kojim nije bilo lako ući u duel.

Dušan Petrović, bivši potpredsednik Skupštine Srbije, osim što je bio ministar pravde, u toku svoje političke karijere, našao se i na čelu ministartsva trgovine i poljoprivrede. Posle povlačenju sa političke scene, vratio se advokaturi.

Kada je Dragan Đilas 2012. godine, došao na čelo DS-a, tražio je od bivišh ministara da podnesu ostavke na poslaničke funkcije.

Dušan Petrović je to odbio, pa je usledilo isključenje iz stranke u januaru 2013. godine, objavili su tada mediji.

Petrović ubrzo formira zasebnu poslaničku grupu u Skupštini Srbije, a iste godine učestvuje u osnivanju nove stranke Zajedno za Srbiju.

U martu 2014. ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Na čelu Zajedno za Srbiju ostaje do 2016. kada na mesto predsednika dolazi njegov saradnik i tadašnji gradončelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Mnogi su mišljenja da je Petrović i dalje ostao ključna figura u stranci, koja “vuče konce iz senke”, što je on više puta demantovao.

Rođen je u Šapcu 1966. godine, gde je završio osnovu i srednju školu, a Pravni fakultet u Beogradu.

Od 1992. bavio se advokaturom, a 2000. izabran je za predsednika Skupštine opštine Šabac.

Bio poslanik u Veću građana Savezne Republike Jugoslavije, do 2004. godine, a od 2003. i poslanik u Narodnoj skupštini.

U martu 2004. godine, imenovan je za šefa poslaničke grupe Demokratske stranke.

Tokom svoje političke kraijere, obavljao je niz važnih funkcija, bio je potpredsednik Skupštine Srbije, ministar pravde u Vladi Vojislava Koštunice 2007/2008. godine, kao i ministar trgovine i poljoprivrede, od marta 2011. godine, do kraja mandata te Vlade.

Član Demokratske stranke postao je 1992. godine, a četiri godine kasnije, izabran je za predsednika Opštinskog odbora DS Šabac.

Naredne decenije, između ostalog, biran je za zamenika stranke 2006. godine, dok je funkciju potpredsednika DS-a obavljao u tri navrata, od čega, poslednji put 2010. godine.

Posle povlačenju sa političke scene, vratio se advokaturi, živi i radi u rodnom Šapcu, koji nikada nije ni napuštao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari