Gogić: Beograd deluje kao konstruktivnija strana kada je u pitanju prihvatanje francusko-nemačkog predloga 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

„U pregovorima oko francusko-nemačkog predloga, za sada Beograd deluje kao konstruktivnija strana, jer je prihvatio razgovor o predlogu, verovatno znajući kakav će stav zauzeti Priština“, kaže za Danas Ognjen Gogić, politikolog, komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da takozvani predlog EU treba da sadrži i međusobno priznanje Beograda i Prištine, jer se samo tako mogu normalizovati odnosi Srbije i Kosova.

Prema rečima Gogića, Kurti je najavio da će ispostaviti zahteve sa svoje strane, jer formiranje Zajednice srpskih opština nije jedini neispunjeni dogovor.

Da podsetimo Kurti je izjavio danas da Kosovo neće tolerisati da Zajednica opština sa srpskom većinom bude preduslov za postizanje francusko nemačkog predloga sporazuma sa Srbijom.

„Na taj način pregovore može da koči kako bi iznudio da se u sporazum uključe odredbe koje više podsećaju na elememte priznanje.Treba imati u vidu da pregovori o ovom predlogu nisi započeli posetama „velike četvorke“ Prištini i Beogradu, već da su trajali mesecima pre toga. Čini se da je početna verzija predloga pretrpela određena nijansiranja i da sada u mnogo većoj meri ide u susret očekivanjima Beograda“, ističe Gogić.

Dodaje da predlog koji je dostupan u medijima faktički zamrzava pitanje statusa.

„Kurtijevi prethodnici bi možda bili spremni da pristanu na sporazum koji bi podrazumevao makar implicitno priznanje Kosova od Srbije, Kurti je,mešutim, zauzeo poziciju da samo eksplicitno međusobno priznanje dolazi u obzir. Postojećim predlogom se ne nudi ni jedno ni drugo“, napominje politikolog.

Prema njegovim rečima Priština neće tek tako da prihvati francusko -nemački predlog, posebno što se na sve to očekuje da ispuni uslov da formira ZSO.

„Ishod toga bi bio da se na Kosovu uspostavi ZSO a da status nastavi da lebdi u vazduhu. To je za Kurtija nezamislivo“, zaključuje Gogić. Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da francusko-nemački plan o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u centru treba da ima međusobno priznanje.

„Sporazum treba da ima uzajamno priznanje u centru, jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije“, rekao je Kurti novinarima nakon otvaranja Međunarodne konferencije o sajber bezbednosti u Prištini.

Posle otvaranja Hrvatsko-kosovskog ekonomskog foruma Kurti je rekao novinarima da nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebalo da ima „hijerarhijski prioritet“.

„Pregovarački proces treba da nas vodi napred, poštujem poverljivost razgovora,ognjen ali ponavljam da nijedan od 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi (iz) predloga EU imaju brojeve, što znači da imaju rang“, rekao je Kurti.

Kazao je da su „33 briselska sporazuma u horizontalnoj ravni“, dok, s druge strane, kako je naveo, „ovih 10 članova (evropskog predloga) ne tolerišu da se kao preduslov prvo donese član odozdo“.

Po rečima Kurtija, međunarodni faktor insistira da se više potencira dogovor o ZSO, koji „nije prošao test Ustavnog suda Kosova“. On je naveo i da na Kosovu ne postoje srpske opštine i da je dogovor o formiranju Asocijacije srpskih opština prekršio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana. Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost“, rekao je novinarima u Prištini premijer Kosova i dodao Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava asocijaciju po etničkoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari