Gojković: Ko nema argumente, pravi scene u Skupštini 1Foto: N1

Situacija u parlamentu je jasan pokazatelj da ako nemaš političke argumente praviš događaje kakvi su bili u petak, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je u petak nakon burne rasprave i oštrih reči i nakon što je Gojković izrekla nekoliko opomena poslanicima i sa sednice udaljila poslanike pokreta Dosta je bilo i Demokratske stranke.

„Ako rušiš parlament, onako se ponašaš, ja sam opozicionoj poslanici Gorici Gajić dala reč, Balša Božović i Goran Ješić su imali finale lepog ponašanja u parlamentu, slikali su se, vikali, unosili mi se u lice i dobila sam psovku“, rekla je ona.

„Novinari su me pitali šta je značio moj govor u petak nakon nepodnošljive situacije, moram da razmislim šta je parlamentarizam, pogotovo za poslanike opozicije, ne svih, nego opozicije iz nekoliko grupacija, da vidim šta da uradim da bi se parlament bavio onime što i građani očekuju“, dodala je.

Gojković kaže da građani sigurno nisu oduševljeni kako se poslanici ponašaju u parlamentu i dodaje da „ne može da poveruje da bilo ko, ko jeglasao za Sašu Radulovića želi da se poslanici ponašaju tako, ili neko ko je glasao za DS da Balša Božović u parlamentu pravi selfije“.
Ona kaže da joj nije jasno kako je Marijan Rističević od žrtve postao krivac i istakla da se brzo zaboravilo da su poslanici Dosta je bilo napali Rističevića jer je pokazao fotografije kako se političari ponašaju prema ženama.

„Rističević nije naneo štetu SNS, ako je naneo štetu zbog svoje nesmotrenosti što je pričao o načinu lečenja, to nije trebalo da uradi, ako je naneo štetu, naneo je sebi lično, ali on nije otkrio identitet deteta. Izvinio se, znači da priznaje grešku, Ješić se još nije izvinio, nijedan poslanik koji je govorio da sam ja svinja. Zamislite kako to izgleda meni, mojoj porodici. Osećala sam se kako da me linčuju pojedini poslanici. Nije teško reći izvini iako si član DS“.

Poslovnikom o radu nije predviđeno kažnjavanje poslanika zbog onoga što pišu na Tviteru, a Maja Gojković ističe da bi, ako bi se kažnjavalo, trebalo da izrekne mnogo sankcija jer su pojedini poslanici aktivni na mrežama.

„Ne vidim kako neki tvitovi skrenu pažnju, a preko drugih se olako pređe, pa svašta se pisalo o Rističeviću, da ga treba zaklati…“

Gojković je rekla i da se dva puta čula sa premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi mu objasnila situaciju i dodala da joj premijer daje podršku da vodi parament, jer, kako kaže, smatra da dobro radi. Gojković kaže da će sednica Odbora za evropske integracije biti nastavljena i da će izveštaj EK biti na srpskom jeziku.

„Da vidimo da li je to bio razlog što se onako ponašalo prema Devenportu, on je uvek dobrodošao, njegova bezbednost nije ugrožena, moraju da se obezbede uslovi da se gost oseća prijatno“.
Upitana da li je bilo slučajeva da se Skupština, kao kontrolno telo, nije saglasila sa onim što je Vlada tražila, Gojković je odgovorila: „Često odbijemo hitne postupke“.

„Činimo sve od sebe instrumentima koje imamo, ministri dolaze na sednice, Nela Kuburović je često tu, sedi sa nama, radi svoj posao, odbori su ključ kontrole. Često odbijamo hitne postupke, odlučujemo da nešto bude na dnevnom redu, a smatramo da neki zakoni ne treba da budu na dnevnom redu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari