Gordijev čvor u Kragujevcu: Polemika oko uređenja kragujevačkog jezera u Šumaricama se ne stišava 1Foto: Grad Kragujevac

Nikola Nešić, odbornik Skupštine grada Kragujevca i narodni poslanik stranke Zajedno (koalicija Moramo), predao je danas odborničko pitanje u vezi rekonstrukcije obale jezera u Šumaricama i tražio od lokalne samouprave da javnosti dostavi kompletnu dokumentaciju.

Nešić je u svom odborničkom pitanju lokalnim vlastima u Kragujevcu zatražio da obelodane tačne podatke o specifikaciji koja pokriva kompletnu rekonstrukciju, sve ponude koje su dobili kao i sve fakture i račune koje su platili ka Šumadija d.o.o., koja je radove izvršila.

– Svima nama je važno da se jezero Šumarice razvija, jer je ono deo svakog od nas, ali kao političari moramo da budemo odgovorni prema budžetu i svim sugrađanima. Na osnovu viđenog, konsultovali smo firme koje realizuju slične projekte i imamo osnovan strah da je došlo do nenamesnog utroška sredstava, kaže Nevena Bisić, ispred gradskog odbora Zajedno u Kragujevcu.

Po njenim rečima, GrO Zajedno uvek želi da iznosi konkretne činjenice.

– Zato smo iskoristili mogućnost da preko našeg odbornika Nikole Nešića postavimo i odborničko pitanje kako bismo se detaljno posvetili rasvetljavanju ovog slučaja. Želim da pozovem i ostale sugrađane da nam pišu i da iskoristimo taj kanal komunikacije i zajednički vršimo pristisak kako bi se sredstva koja ima lokalna samouprava najoptimalnije iskoristila za dobrobit svakog našeg sugrađanina, kaže ona.

Uređena obala kragujevačkog jezera u Šumaricama svečano je predata na korišćenje građanima u petak, 23. septembra. Tada je ispred Skupštine grada objavljeno da je vrednost ove investicije je 12 miliona dinara, a sredstva je iz budžeta obezbedio grad Kragujevac.

Već u ponedeljak, iz Pokreta Složno za Kragujevac reagovali su saopštenjem da ovakve „kozmetičke promene u Šumaricama neće prikriti nebrigu nadležnih”.

Priključio im se kragujevački SSP pitanjem upućenim gradonačelniku Dašiću „da li ovo (misleći na obavljene radove) vredi 12 miliona?”.

Na njihovo obraćanje javnosti reagovala Jasmina Mihajlović, direktorka „Šumadija” d.o.o, koje izvodilo radove u Šumaricama, odgovorivši im „da oni samo žele da žive od svog rada” i napisavši da kragujevački obor Stranke slobode i pravde „omalovažava i obezvređuje” njihov rad, kao i da u SSP „za svoju političku borbu ne bira sredstva, pa čak ako je potrebno napada preduzeće koje zapošljava najranjiviju društvenu grupu” pošto su u ovom preduzeću mahom zaposleni invalidi.

U svom odgovoru ona je navela da „preduzeće posluje tržišno i u skladu sa Zakonom”, kao i da se na portalu javnih nabavki može videti da su konkurisali za radove iz svoje proizvodne delatnosti i dobili posao jer nije bilo povoljnijeg ponuđača.

GrO SSP Kragujevac odgovorio je Jasmini Mihajlović „da je promašila temu” i da se oni nisu svojim pitanjima obratili njoj već gradonačelniku Nikoli Dašiću.

– Da ste pažljivo pročitali saopštenje videli biste da nijednom nismo pomenuli ni preduzeće gde ste vi direktor, kao ni kavlitet izvedenih radova, a ni invalide. Niste mogli da izađete iz stranačkih cipela i da sagledate realno celu situaciju, već ste brže bolje potrčali da zaštite stranačke kolege. Pitanje je postavljeno gradonačelniku Nikoli Dašiću, a ne Vama, stoji u sinoćnjem odgovoru SSP-a Kragujevac na odgovor direktorke Mihajlović.

Gordijev čvor u Kragujevcu: Polemika oko uređenja kragujevačkog jezera u Šumaricama se ne stišava 2
Reagova i GrO Zajedno i Nevena Bisić Foto: Gro Zajedno Kragujevac

Sada se u čitavu polemiku oko cene radova uređenja obale na jezeru u Šumaricama, kojim gazduje SRD „Radnički” uključio i Gradski odbor Zajedno iz Kragujevca, zvanično postavljajući odbornička pitanja lokalnim vlastima oko postupka i cene radova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari