Gradonačelnik Šapca se obratio pred Savetom Evrope (VIDEO) 1Foto;: Printscreen

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, na kome je govorio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović počeo je danas u Strazburu. 

Zelenović je, u okviru debate na temu „Gradonačelnici pod pritskom“, predstavio evropskoj javnosti probleme i izazove sa kojima se susreću uprave malobrojnih gradova u Srbiji u kojima vladajuća Srpska napredna stranka nema većinsku podršku stanovništva.

Gradonačelnik Šapca je u okviru govora o odnosu lokalne i centralne vlasti naglasio potrebu za jačanjem demokratije i decentralizacije u Srbiji.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/2128108430837072/

35. zasedanje Kongresa koji organizuje Savet Evrope otpočelo je izborom plenarnom sednicom i izborom novog predsednika Kongresa kao i predsednika i potpredsednika pojedinih Veća.

Za predsednik Kongresa izabran je Anders Knape iz Švedske u dvogodišnjem mandatu a novi predsednik Veća lokalnih vlasti je Ksavijer Kador iz Francuske.

Novi predsednik Veća regionalnih vlasti biće izabran na sutrašnjoj sednici.

U okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“ na kojoj će jedan od govornika biti Zelenović, svoja iskustva o vođenju lokalnih uprava izneće i Žan-Iv Kami, specijalni savetnik za mešunarodne odnose delagacije grada Pariza i Andrzej Poravski, izvršni direktor udruženja gradova Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari