Grčić namiren, umesto da bude sankcionisan: SNS nastavlja da udomljava svoje partijske kadrove 1foto FoNet/Kabinet

Za većinu opozicionih stranaka postavljanje bivšeg v.d direktora EPS-a, Milorada Grčića za pomoćnika predsednika opštine Obrenovac, još jedan je dokaz partijskog zapošljavanja i namirivanja zaslužnih članova Srpske napredne stranke.

Da je sopstvenim zaslugama Grčić zaslužio postavljenje na novo mesto potvrdio je ovih dana i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je objasnio da je Grčić zaslužan zato što su EPS i opština Obrenovac zajedničkim sredstvima izgradili obdanište, školu, vodovod.

Opozicija ne deli Čučkovićevo mišljenje i smatra da bivši direktor EPS-a nije gradio vodovod, školu i obdanište svojim sredstvima, već sredstvima građana Srbije i da zato on, nema nikakve zasluge. Naprotiv, smatraju da snosi veliku krivicu zbog stanja u kome se danas nalazi EPS i da bi zbog toga trebalo da odgovara pred sudovima.

“Postavljenje Grčića za pomoćnika opštne Obrenovac još jedan je dokaz partijskog zapošljavanja i namirenja zaslužnih kadrova Srpske napredne stranke. Oni više i ne kriju da im je jedini cilj prebacivanje budžetskog novca u privatne džepove”, smatra Aleksandar Olenik, poslanik koalicije Vojvođani.

On dodaje da naprednjaci sada to rade javno, jer nema organizovanog otpora, pa ni posledica.

I Radomir Lazović, funklcioner Pokreta Ne davimo Beograd primećuje da je Srbiju nesposobnost Grčića koštala stotone miliona evra, a možda i više.

To nije moja procena, to je tvrdnja njegove partijske drugarice, Zorane Mihajlović”, kaže Lazović.

Nakon svega toga, kaže sagovornik Danasa, Grčić dobija nova postavljenja.

Očigledno je da režim čuva svoje korisne poslušnike i uprkos katastrofalnim rezultatima. Pitanje za građane Obrenovca je kako se osećaju kada je baš njima dodeljen ovakav nesposoban kadar da učestvuje u radu opštinakih organa”, ističe Lazović.

Radmila Vasić, potpredsednica Pokreta Dveri osuđuje neodgovorno ponašanje SNS i novo uhlebljenje bivšeg direktora EPS-a. I ona smatra da Grčić mora da bude procesuiran, jer je oštetio EPS za više stotina miliona evra,ali da Dveri traže i odgovornost Zorane Mihajlović, kao ministra rudarstva i energetike, jer je najodgovornija za stanje u EPS-u i zato što radi na rasturanju, uništavanju i rasprodaji EPS-a.

I Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” smatra da vlast, postavljenjem Grčića, šalje poruku da kakvu god štetu neko napravi, neće biti sankcionisan, već će biti postavljen na novu fukciju sa velikim primanjima.

“Iako je na rđav i štetan način upravljao Elektroprivredom Srbije zbog čega je došlo do niza kolapsa u radu tog preduze}a, Milorad Grčić je od strane nadležnih nagrađen postavljanjem na novu funkciju. Na taj način vlast u Srbiji šalje poruku svojim partijskim kadrovima da ne moraju da brinu jer će u slučaju nestručnog i neodogovornog upravljanja javnim preduzećima i institucijama, bez obzira na propuse i malverzacije biti raspoređeni na nove uticajne položaje. Jedini uslov je da budu verni vojnici vladajuće političke opcije”, kaže Veselinović.

Grčić je na to mesto u opštini došao iz EPS-a, nakon ostavke u tom preduzeću gde je četiri godine nezakonito bio na funkciji vršioca dužnosti direktora. Ostavku je podneo 12. januara, pošto je predsednik Srbije

Aleksandar Vučić zatražio odgovornost za kolaps u elektroenergetskom sistemu 12. decembra 2021. godine kada su zbog lošeg uglja, pomešanog sa blatom, zaustavljeni skoro svi blokovi u termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu i kada je na stotine domaćinstava u centralnoj Srbiji ostalo bez struje.

Ministarstvo rudarstava i energetike Srbije je protiv Grčića podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog, kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, ne samo javašluka, neznanja, već i kriminala i ugrožavanja energetske bezbednosti zemlje.

Mihajlović je rekla da je EPS podnosio lažne izveštaje da su proizvodni kapaciteti TENT-a spremni za zimu 2021.-2022. godine i da je obezbedjeno dovoljno uglja. Od 12. decembra prošle godine do 20. aprila ove godine za vanredeni uvoz struje potrošeno je 530,7 miliona evra i planiran je uvoz četiri miliona tona uglja do kraja 2023. godne.

Prema oceni Mihajlović zbog nesavesnog rada u EPS-u dok je njime upravljao Grčić „bačena je jedna nova hidroelektrana“. Do imenovanja na novu funkciju u Obrenovcu Grčić je vodio Kancelariju za saradnju sa lokalnim zajednicama u EPS-u, da bi pre desetak dana dao otkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari