Grupa američkih senatora traži od Bajdena da stavi prioritet na rešavanje situacije na Kosovu 1foto EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da „prioritet stavi na rešavanje pogoršane bezbednosne situacije između Kosova i Srbije“.Pismom, koje je potpisalo osam demokratskih i republikanskih senatora, Bajden se podstiče da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme, ukoliko se dve strane ne obavežu da će poštovati evropski predlog o normalizaciji odnosa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Kako se podseća Kosovo i Srbija su ovaj predlog prihvatili krajem februara, a u martu usaglasili i Aneks za njegovu implementaciju.

Tenzije na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, podignute su krajem maja kada su kosovske vlasti preuzele opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Tome su se Srbi oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

RSE navodi da se Kosovo i Srbija međusobno okrivljuju za podizanje tenzija, dok je, kako kaže, međunarodna zajednica odgovornost prebacila uglavnom na Kosovo i traži da se raspišu novi izbori, da se policija povuče iz opštinskih zgrada, a da albanski gradonačelnici u međuvremenu rade sa alternativnih lokacija.

Od Srbije se raži da obezbedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim izborima u opštinama na severu.

Američki senatori pozivaju predsednika Bajdena da „izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza“.

Takođe su upozorili na preispitivanje podrške Kongresa, ukoliko se Kosovo i Srbija „ne budu uzdržavali“ i ukoliko ne budu radili na deeskalaciji.

Senatori su od Bajdenove administracije zatražili da podnese izveštaj američkom Senatu o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na severu Kosova.

„Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit skoro 600 američkih vojnika koji služe u KFOR-u. Cenimo diplomatske napore SAD da smiri krizu, ali ti napori nisu uzvraćeni, posebno od Kosova“, zaključuje se u pismu.

RSE podseća da je međunarodna zajednica preduzela nekoliko kaznenih mera protiv Kosova zbog ignorisanja zahteva da smiri tenzije. Jedna od njih je isključenje iz velike vojne vežbe pod vođstvom SAD, dok je u međuvremenu EU ove nedelje najavila nove mere protiv Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari