Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu: Javnost i opozicija protiv, Kurti se možda povuče u poslednjem trenutku 1Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

Sada deluje izvesnije da će izbori koji se u Srbiji održavaju 3. aprila biti održani i na Kosovu, ali postoji mogućnost da se premijer Kosova u poslednjem trenutku povuče jer je pod ogromnim pritiskom domaće javnosti koja je protiv održavanja srpskih izbora, kaže za Danas Milica Andrić-Rakić, predstavnica nevladine organizicje Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Vlada Kosova, zajedno s ambasadorima Kvinte i Evropske unije, pokušava da pronađe rešenje za srpske izbore zakazane za 3. april.

„Ne treba da sprečavamo Srbe na Kosovu koji imaju državljanstvo Kosova i Srbije, da imaju pravo glasa, ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu i Rezolucija od 15. januara, obavezuje nas na sve što ćemo preduzeti u budućnosti“, rekao je Kurti.

Andrić-Rakić kaže da ljudi, upućeni u dijalog, uključujući i pregovarače, kao i predstavnici EU, dosta optimistični u vezi održavanja izbora.

– U ovom trenutku deluje izvesnije da će izbora biti nego što je to bilo u januaru ili februaru. Međutim, primetila sam poslednja dva dana pojačani pritisak kosovskih opozicionih partija da se izbori ne održe tj da se Kurti ponaša u skladu sa Rezolucijom kosovske skupštine o zabrani referenduma i izbora. Javnost ide u tom smeru da ne treba da bude uopšte srpskih izbora na Kosovu. Kažu:“Kad Ameri dozvole srpske izbore u Americi, onda možemo i mi da dozvolimo“. Ne razmišljaju o tome da to već postoji i da nije nezamislivo. Izbori bi svakako morali da se organizuju u školama sve i da se Kancelarija za vezu tretira kao konzulat, jer je ona samo jedna. Tolika je netrpeljivist nastala oko te ideje da će to svakako da košta Aljbina Kurtija i zato mislim da je moguće da će zbog svih drugih pritisaka koje trpi da se povuče iz toga, ali svi su optimistični – opisuje naša sagovornica.

Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu: Javnost i opozicija protiv, Kurti se možda povuče u poslednjem trenutku 2
Milica Andrić-Rakić

Kako dodaje, iako je sada izvesnije da bude izbora nego da ih ne bude, nije joj teško da zamisli da se Kurti povučde u poslednjem trenutku jer tenzije u društvu rastu i zbog porasta cena goriva i između Kurtija i provatnog sektora.

– Ne bih se iznenadila da ipak na kraju žrtva svih tih nezadovoljstava i pokušaja da se popularizuje Kurti budu izbori, iako su svi optimistični – kaže Andrić-Rakić.

Upitana kakav odnos imaju Srbi na severu prema ovom pitanju, Srpska lista i ima li kampanje, ona odgovara da kampanje nema još ali da se svako saopštenje Srpske liste uz glavni povod završava podrškom Aleksandru Vučiću, te da ta kampanja nikad ne staje.

– Nisam sigurna da su građani opterećeni izborima. Glasanje je ovde odavno neka vrsta obaveze posebno zbog načina na koji se redovno organizuje jer se ide organizovano. Poslednjih godina je to umesto svečanog čina, kao nekad, postala obaveza. Sigurno će biti nezadovoljni ako to budu morali da rade u Raški. Ali verujem da će izvestan broj građana iz inata da odu u Rašku, jer se ovo doživljava kao agresija od strane kosovske vlade budući da su izbori nešto što se godinama organizovalo bez prpblema – zaključuje Andrić-Rakić.

Podsetimo, glasanje na Kosovu na referendumu koji je u Srbiji održan 16. januara nije bilo dozvoljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari