Hrvatska predsednica odgovorila Beogradu 1

Predsednica Hrvatske Grabar Kitarović komentirajući u sredu osude iz Srbije na Hrvatsku vezano za hrvatsku blokadu pregovora s Evropskom unijom, istakla je kako se „agresivnom retorikom i performansima ne može ući u Evropsku uniju, već ispunjavanjem kriterijumma“.

Ona je rekla kako su srpske optužbe i tvrdnje na račun Republike Hrvatske sasvim neprihvatljive te da hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji.

Republika Hrvatska blokirala je Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Komentirišući reakacije Beograda, ona je istakla kako je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, ‘fašistoidnom, ustašoidnom’ i slično“.

– U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela – rekla je Grabar Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari