Igranje vatrom sa „Zastava oružjem”: Kragujevački odbor pokreta Srce 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

Kragujevački odbor pokreta Srbija centar – Srce pruža punu podršku zaposlenima u Zastava oružju i zahteva od nadležnih u Ministarstvu odbrane da ne dozvole vaninstitucionalno „igranje vatrom” na štetu, ne samo radnika fabrike, koja je već 170 godina ponos Kragujevca i Srbije.

– Od osnivanja Topolivnice do danas, na vlasti su se izmenjale sve srpske i jugoslovenske dinastije i režimi, ali nikada se nije dogodila ovolika zapuštenost i urušenost još jednog prestoničkog simbola našeg grada, i to kao rezultat nestručnosti i bahatosti pre svega, ističu u kragujevačkom SrCu.

Po njihovom mišljenju posle gubitka zgrade gradske Tržnice i urušavanja Kneževog arsenala, ovo finansijsko rastakanje „Zastava oružja” bi, pored finansijskog kolapsa fabrike, bio i nenadoknadiv kulturološki gubitak za ceo grad i državu.

– Pozivamo državne institucije da rade svoj posao i ne dozvole da mala grupa nestručnih i nesposobnih poslušnika upropasti nešto što se preko 170 godina gradilo, ističu iz Izvršnog odbora Srbija Centar u Kragujevcu.

Kao vanparlamentarni pokret, oni pružaju podršku narodnim poslanicima koji su se juče odazvali pozivu sindikata Zastava oružja i koji će svoje stranačko vreme u Skupštini Srbije ustupiti najugroženijima u ovoj situaciji a onima koji se nisu odazvali pozivu javno postavljaju pitanje – koga predstavljaju i čije interese zastupaju na pozicijama na koje ih je narod izabrao?

Da podsetimo, posle dva štrajka upozorenja 21. decembra prošle i 10. januara ove godine, koji su radnici sproveli u krugu fabrike, juče su na razgovor pozvali i narodne poslanike iz Kragujevca. Pozivi su se odazvali samo predstavnici opozicionih partija i koalicija, Veroljub Stevanović, iz koalicije Nada, Dalibor Jekić, Stranka slobode i pravde i Nikola Nešić, ispred koalicije Moramo.

Zahtevi Štrajkačkog odbora su da se u najhitnijem roku izvrši izbor generalnog direktora, kao i smena Nadzornog odbora.

– Već je 22 dana kako fabrika nema generalnog direktora, a Nadzorni odbor je nedavno postavio statutarnog zastupnika koji bez obzira na ovlašćenja ne može da obavlja poslove generalnog direktora u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Statutom preduzeća, izjavio je tim povodom Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari