Inicijativa za liberalizaciju graničnog prelaza Špiljani 1Nihat Biševac Foto: S. Župljanin

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i predsednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić, danas, su razgovarali o unapređđenju saradnje između dve lokalne samouprave.

Poseban akcenat u razgovoru dat je pokretanju inicijative da se liberizuje granični prelaz Špiljani, između Srbije i Crne Gore.

Avdić je naglasio da su dve lokalne zajednice „jako zainteresovane za liberalizaciju tog graničnog prelaza“ iako to nije u nadležnosti Novog Pazara i Rožaja.

Dobro bi bilo da inicijative krenu od nas i da na neki način damo smernice ukoliko instance na odgovarajućem nivou, i jedne i druge države, budu prihvatile tu inic-ijativu i procene tehničke mogućnosti da li je to izvodljivo – rekao je Avdić i dodao da se sve radi u cilju unapređenja protoka ljudi i roba na tom graničnom prelazu i da mora da se pronađe način povezivanja kako bi se olakšao svaki oblik saradnje između građana ove dve lokalne zajednice.

Novopazarski gradonačelnik Biševac ocenio je da bi „liberalizacija tog graničnog prelaza za gražane Novog Pazara i Rožaja, Srbije i Crne Gore, koji su višestruko povezani, doprinele boljoj komunikaciji, posebno u oblasti turizma“.

Grad Novi Pazar i crnogorska opština Rožaje, zajedničko zahtev o ovoj inicijativi uputiće vladama Srbije i Crne Gore.

Granični prelaz Špiljani nalazi se na teritoriji opštine Tutin, koja se graniči sa opštinom Rožaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari