Ivanović: Zastrašivanje i trikovi 1Foto: Wikipedia

Uz zastrašivanje, građani nisu imali mnogo mogućnosti da odluče, rekao je lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović i istakao da su izbori na Kosovu održani u neprijatnim okolnostima i da niko nije izložio program, a Srpska lista se koristila trikovima.

Vlada se nije libila da podrži samo njih, a treba da bude podrška svih građana podsetio je Ivanović.

Ivanović je rekao N1 da su razgovarali sa građanima, koji su im, kako je naveo, rekli da su zastrašivani uoči izbora.

„Ako Srpska lista ne pobedi da neće više biti plata, zdravstva, školstva, penzija, oni su ih zastrašivali. Mi smo razgovarali s građanima, nismo imali mogućnost da se pojavimo ni u jednom mediju, jedino smo mogli s ljudima da razgovaramao. I to smo čuli, Srbija će da nas ostavi ako ne glasamo za ove, ko će da mi zaposli ćerku“.

„Neko ko je na funkciji nije po Ustavu da reklamira partijsku filijalu na Kosovu. Građani pokušavaju da zaštite sebe i svoj interes, a da ne razmišljaju za koje ljude glasaju i ko su oni“, kaže Ivanović.

Ivanović kaže da je sve zabeleženo u izveštaju evropskih posmatrača.

„U izveštaju piše da je došlo do zlouporebe medija, građana, zaposlenih u institucijama i ono što je najgore ubacivanje glasova, glasanje više puta s jednom ličnom kartom. To stoji u izveštaju evropskih posmatrača, oni su došli pet meseci pre izbora, poučeni ranijim iskustvima“.

Na pitanje šta Srpska lista može da uradi za dobrobit građana na Kosovu, Ivanović navodi da ne veruje da će predstavnici Srpske liste moći nešto da urade, jer, kako kaže njihov interes je osvajanje fotelja i vlasti.

„Sledi period otrežnjenja, narod je shvatio šta je uradio, kritikovaćemo one koji su izglasani, kada god bude moguće mi ćemo kritikovati, ako mediji to budu želeli da čuju. Ne verujem da će moći nešto da urade, njihov interes je bio osvajanje fotelja i vlasti“.

Kako je rekao, „moraju da se rešavaju komunalna pitanja, moramo da imamo vodu, imamo problem s deponijom, kanalizacijom, parkiranjem…neki kozmetički potezi to građane ne može prevariti. Probelm je nedostatak sigurnosti, fizičke sigurnosti i nedostatak ekonomske perspektive“, ocenio je Ivanović.

On kaže da je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pokušao da mu objasni da mora da se izjašnjava kao predsednik svih građana, a ne da zastupa samo jednu opciju.

„Deo glasača na koje smo mi računali je zastrašen atmosferom, silnim ošišanim ljudima, oni na kraju nisu bili u Kosovskoj Mitrovici, hteli su da ih oteraju i oni su odlučili da odu. Neki drugi su odlučili da poslušaju vlast jer su se bojali za svoju egzistenciju, a treći deo koji je presudio je ubacivanje listića“.

Ivanović je rekao da je vrlo jasno ko mu je zapalio automobil i po čijem nalogu, ali da policija ne vodi istragu o tome.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Ivanović je rekao da dijalog ne sme da bude vremenski ograničen jer je to značajna tema za Srbe i dodao da ograničavanje implicira da rešenja već ima ili da nema vremena.

„To nije dobro. Ako se u ovakvu raspravu uključe sve društvene grupe i institucije, možemo računati da dođemo do rešenja ili visokog stepena saglasnosti. Obavezni učesnici su Srbi sa Kosova i SPC. Ne mislim na partijske kadrove koji ponavljaju stavove, već slobodno misleće ljude koji žive na Kosovu i treba ih čuti“.

Ivanović je ranije izjavio da bi Vlada Srbije trebalo da predloži kiparski model za rešavanje kosovskog pitanja i da bi to bio najbolji odgovor na pritiske u vezi sa otvaranjem Poglavlja 35 u procesu pridruživanja Srbije EU.

Taj predlog kritikovao je Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari