Deluje jednostavno, ali do izbora u Beogradu se ne dolazi lako 1Foto: FoNet/ Instagram

Opozicija Beogradu ima zakonsku mogućnost da proba ponovo da izazove nove izbore u glavnom gradu, a vlast, ukoliko veruje u svoju pobedu, može u tome da joj pomogne. Ipak, stvari nisu tako jednostavne kako na prvi pogled izgleda.

U maju je istekao šestomesečni rok u kojem opozicija nije mogla u Skupštini grada da pokreće novu inicijativu za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Inicijativa u novembru je popala jer opozicioni odbornici koji su pokrenuli inicijativu (Stranka slobode i pravde, koalicija Moramo, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Narodna stranka) nisu imali potrebnu većinu od 56 glasova, dok vladajuća većina SNS i SPS nisu ni glasale.

Sada kada se opet na političkoj sceni povela priča o novim izborima za Skupštinu grada, koje opozicija traži, a predsednik države joj poručuje da će ih dobiti samo treba da izabere termin, decembra, april ili maj, dolazi se do jednog od izlaza iz ove situacije.

Ako se vlast ne plaši poraza u Beogradu, a opoziicja je uverena da Šapić i SNS na izborima odlaze sa kormila grada, put je jednostavan. Opet se u Skupštini grada pokrene opoziciona inicijativa koju SNS podrži.

Ali, prema našim nezvaničnim saznanjima iz redova opozicinih odbornika, zasad ne postoji namera da se ponovo pokreće ista procedura.

To bi, kako nam je rečeno, bilo bespotrebno trošenje vremena i snage, jer je i tada bilo jasno da Šapića može sa vlasti da skloni samo SNS, koja ga je tu i instalirala. A SNS novu inicijativu opet neće podržati. A neće je podržati, tvrde u opoziciji, jer znaju da bi naredne izbore izgubili.

Zato se, kako kažu naši sagovonici, SNS i Vučić nalaze u vrlo teškoj poziciji, moraju da trpe i podržavaju Šapića, koji im od ulaska u partiju nije simpatičan, ma koliko grešaka paravio.

Šapić je, kako navode naši izvori iz opozicije, toga svestan, pa maksimalno koristi ucenjivački potencijal i neće sam da podnese ostavku na gradonačelničko mesto, što je, ako mu se može verovati, i bio Vučićev prvobitni plan.

S druge strane, naprednjacima pak nikako ne ide u prilog da u izbornu trku ulaze sa teretom da su smenili svog gradonačelnika, a uz to svaki potez koji povuku a koji Šapić shvati kao direktan udar na njega mogao bi značiti Šapićev izlazak iz partije i ponovno formiranje njegove političke opcije.

A to bi dalje značilo, kako objašnjavaju naši sagovornici, da on ne izlazi sam već za sobom vuče i svoje odbornike. Još teži udar bi bio to da SNS ne može bez Šapića da formira novu većinu, što sadašnjem gradonačelniku daje još veću ucenjivačku moć.

Čak ni, kako kažu naši sagovornici, pretnje da će biti procesuiran ne deluju efikasno jer Šapić sigurno neće „pasti“ sam.

Čini se da je jedan od izlaza iz ove situacije dogovor Šapića i Vučića o prevremenim izborima, ili dogovor opozicije sa jednim od njih dvojice, ili da se na glasanje u Beogradu čeka do 2024. kada na red dolaze redovni gradski izbori.

Vanredni izbori se na lokalu raspisuju ukoliko se skupština ne sastaje tri meseca, ne usvoji se budžet, većinom glasova se izglasa nepoverenje predsedniku opštine ili gradonačleniku i ne izabere se novi ili lider grada ili opštine podnese ostavku pa se ne izabere novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari