Vukadinović: Opozicija matematički i analitički dobija Beograd 1Foto: Printscreen/Nova S

Opozicija matematički i analitički dobija izbore u Beogradu 17. decembra, dok vladajuća koalicija SNS-SPS ne može da pređe ni 40 posto u glavnom gradu, rekao je u emisiji „Utisak nedelje“ Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, politički analitičar, istraživač javnog mnjenja i kandidat na listi Narodne stranke za parlamentarne izbore.

Vukadinović tvrdi da je moguće da neko od kandidata opozicije nakon izbora preuzme funkciju gradonačelnika Beograda.

„SNS i SPS u zbiru ne mogu preći 40 posto u Beogradu… Ako svi oni koji kažu da su opozcija i da glasaju za opoziciju izađu i glasaju, i ako ti za koje glasaju budu opozicija i posle 17. decembra, ja mislim da su ti izbori matematički i analitički rešeni“, objašnjava Vukadinović i poziva sve opozicione birače da zaista izađu na izbore i glasaju, a ne da se oslanjaju na pozitivne predviđene ishode.

Vukadinović kaže da su sada ista metodologija, ispitanici i anketari u istraživanju dali drugačiji nalaz nego pred prošle izbore.

„Pokazuje se trend pada vladajuće koalicije od pet do sedam posto. Što znači da su oni u zbiru na parlamentarnim izborima prošli put imali 55 posto, sada je taj zbir na republici 47, 48 posto. To je strašan pad, a na gradu neće biti manji pad nego u Republici… Uz neku zonu greške oni teško mogu preko 43 posto u Beogradu“, naveo je Vukadinović piše Nova.rs.

Jako je loše, smatra Vukadinović, i poslednjih godina se intezivirala ta politika, demagogija da je država jednako partija, a partija jednako čovek.

„Ono čime Vučić pokušava da stabilizuje rejting jeste da istura sebe kao temu kampanje iako nije kandidat ni za šta na ovim izborima. On se namerno istura jer računa da će tako najveći rezultat postići i to se vidi i u istraživanjima iz odgovora nekih ljudi ‘kakva stranka, bakrači, SNS – Vučić, ja sam za Vučića’. Kada ih pitate šta mislite o tome i tome, oni kažu ‘ma ne znam ti ja o tome, kako Vučić kaže’“, kaže Vukadinović i navodi da druga stvar koju Vučić radi jeste uzurpacija i svođenje svih institucija na jednu stranku.

Vukadinović kaže da su mu i neke kolege iz istraživačkih tabora, koje su naklonjenije vladajućoj stranci, rekle da Narodna stranka može biti pozitivno iznenađenje na ovim izborima.

„Ja sam na listi Narodne stranke zato što podržavam tu politiku, zato što vidim najbližu aproksimaciju onoga što je nekada bio DSS Vojislava Koštunice, zato što se u toj stranci nalaze moji prijatelji i saborci i možda najvažnije – stranka se najiskrenije zalagala za ujedinjenje nacionalnog bloka. To su razlozi, a ne zato što kidaju u rejtingu“, objasnio je Vukadinović.

Na pitanje ko od opozicionih stranaka ne prelazi cenzus, Vukadinović kaže:

„Sa stanovišta ankete, anketa ne zna šta je cenzus, ona zna šta su procenti i šta su glasovi. To što je našim akterima, publici, novinarima jako bitno da li neko ima 2,5 ili 3,5 posto, to je sa stanovišta israživanja u zoni statističke greške. Između 2,5 i 3,5 je minimalna razlika, kad je reč o rezultatu SNS-a ili velike opozicione grupacije, tu je i dva posto ako odete gore ili dole – odličan rezultat“, kaže Vukadinović i navodi da veruje da će u Beogradu sve opozicione liste preći cenzus.

Tri ključne teme koje se pojavljuju u istraživanjima su saobraćaj, zagađenje i korupcija.

„Ko reši to, ili ko najkredibilnije deluje da će da reši te probleme – taj će dobiti izbore. Što se tiče vlasti, oni će isto ili i više obećati, ali oni su deceniju imali na raspolaganju i zato to kod građana odlučuje izbore“, objašnjava Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari