Tadić o glasanju na sednici GIK: Nemam uvid ko nije došao, laž je da nismo glasali adekvatno 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Mogu se složiti sa Đilasom da, ako je bilo nepravilnosti na nekoliko stotina biračkih mesta u Beogradu, treba da se ponove izbori. Na to ja dodajem – ako je tako bilo u Beogradu, nema šanse da nije bilo u celoj republici“, rekao je Boris Tadić gostujući na N1.

Tadić je gostujući u emisiji Novi dan na N1, govorio o dva trenutno aktuelna puta za izlazak iz neizvesne pozicije rezultata glasanja u Beogradu, i pitanja ko će formirati vlast – jedna opcija je ideja da opozicija koja je prešla cenzus u Beogradu podrži Tadićevu listu „Ajmo ljudi“ na ponovoljenom glasanju kako bi prešli cenzus i kasnije opozicija udruženo imala većinu za gradski parlament. Drugi put je ideja koja se tokom jučerašnjeg dana mogla čuti od strane dela opozicije – da se ponove kompletni izbori u Beogradu. Prvi je tu ideju izneo na Tviteru Željko Mitrović. 

Put podnošenja prigovora i ponavljanja izbora sada zavisi i od toga koliko će prigovora Gradska izborna komisija usvojiti.

„Problem je u glasanju Gradske izborne komisije i ko ima većinu pri glasanju – juče nisu svi predstavnici opozicije došli pa nisu imali većinu“, rekao je Tadić komentarišući jučerašnja dešavanja koja su se ticala usvajanja prigovora.  Ni posle insistiranja novinarke u više navrata da Tadić otkrije ko to nije došao na glasanje, ali je on prvo rekao da to „nije bitno“ i da on ne želi da optužuje kolege iz opozicije, da bi zatim kasnije rekao „nemam uvid ko tačno nije došao, da budem iskren“.

Tokom jučerašnjeg dana predstavnici opozicije tvrdili su da upravo zastupnik Tadićeve liste „Ajmo ljudi“ u proširenom sastavu GIK nije glasao za ponavljanje izbora, odnosno da je napustio glasanje umesto da se zalaže da se izbori ponove na spornim biračkim mestima. To je u jednom trenutku potvrdio i generalni sekretar Tadićeve SDS Konstantin Samofalov na pitanje novinarke Danasa, da bi ubrzo demantovao samog sebe i promenio izjavu.

Tadić se osvrnuo na ovu situaciju ističući da je bila vest „da mi nismo glasali adekvatno“, i rekao da je to „potpuno lažna vest“ koju je objavio list Danas.

Tadić je naglasio da, da bi se ostvarila strategija opozicije da prebaci listu „Ajmo ljudi“ preko cenzusa može da uspe i bez ponavljanja glasanja na svim mestima gde je opozicija ukazala na nepravilnosti.

„GIK neće prihvatiti ponavljanje na 350 mesta ali to nije neophodno, dovoljno je i 10 ili 20 mesta gde je bilo očiglednih nepravilnosti“, rekao je on.

Druga strategija, ona koju su juče izneli predstavnici Ujedinjeni za pobedu Beograda – da se kompletni izbori ponove, po Tadićevoj oceni je takođe legitimna i on je o tome razgovarao sa Draganom Đilasom, kako je rekao.

„Sa Draganom Đilasom sam razgovarao o tome da se ide na nove izbore do kraja godine (u gradu Beogradu) i nemam ništa protiv toga. Ne znam kakav je stav drugih opozicionih, koalicionih partnera jer nismo raspravljali o tome do sada.  Mi prihvatamo i jedno i drugo rešenje“, rekao je on.

Tadić je objasnio i da smatra da su ponovljeni izbori „teži put“ za sve iz opozicije jer to proizvodi neizvesnost kakvi će novi rezultati biti, da li će političke opcije koje su se kandidovale imati sredstva za novu kampanju, ima li smisla očekivati nešto bolje izborne uslove…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari