Vladeta JankovićFoto: FoNet Dragan Antonić

„Amerikanci su predsednika Srbije Aleksandra Vučića „odvukli“ u Vašington da bi seo za isti sto sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, izjavio je bivši ambasador u Londonu i Vatikanu Vladeta Janković.

On je ocenio da šef srpske države „održava sastanke u nekim špajzovima u Stejt departmentu, sa funkcionerima koji su daleko ispod njegovog nivoa“. Vučić je predsednik države.

„Ako već ne može da vidi američkog predsednika Donalda Trampa, što nije jednostavno, morao bi da ga primi potpredsednik SAD, morao bi da bude na nekom višem nivou, ukazao je Janković.

On je u serijalu razgovora Agreman ilustrovao da se Vučić tamo pozdravi sa američkim državnim sekretarom, a onda razgovara sa službenicima, što je ozbiljan problem. Janković smatra da „sve što tamo radi, predsednik Srbije radi na svoju ruku“ i misli da Vučić „nema apsolutno nikakvog pokrića“.

To zovem smrću institucija kod nas, ukazao je on i podsetio da postoji parlament, kao i parlamentarni Odbor za spoljne poslove. Kada je bila poslednja spoljnopolitčka diskusija u parlamentu? To je i bog zaboravio, naveo je Janković. Prema njegovom objašnjenju, imali smo period demokratske vlasti, debate u parlamentu, vlada je izlazila pred skupštinu, ministar spoljnih poslova je davao ekspoze.

Predsednik Srbije treba da izloži ekspoze, da kaže „uradili smo to, nameravamo da uradimo to“. Kod nas to ne postoji. To je nešto što je proizvoljno, naglasio je Janković, koji misli da se spoljna politika tako ne vodi.

On je uveren da „Amerikanci igraju na Tačija, kada je reč o rešavanju kosovskog problema“, ali ističe da bi sticaj okolnosti mogao biti povoljan za nas, zbog sukoba unutar albanske zajednice na Kosovu. Prema rečima Jankovića, bivši kosovski premijer Ramuš Hardinaj je primitivan čovek i političar, koji je napravio idiotski potez uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i još gori potez, jer nije hteo da odustane od njih.

On procenjuje da je Haradinaj pre godinu dana mogao da dobije bezvizni režim od Evropske unije, da je povukao takse. Sada kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da to učini polovično, na šta SAD neće da pristanu, predočio je Janković, pominjući da postoji i sukob između Albanije i Kosova.

Kako je predvideo, Amerikanci neće nikada sasvim dići ruke od Kosova, jer to je njihov nosač aviona u ovom delu sveta, ali vrlo ozbiljno počinju da dižu ruke od režima u Prištini. On je ocenio da su opozivi priznavanja nezavisnosti Kosova posledica američkog dezangažovanja.

Vučićev režim će se držati dok on odlaže što više može čin priznanja Kosova

Dok su Amerikanci čvrsto držali male države koje su, pod ovim ili onim okolnostima, sada povukle priznanje nezavisnosti Kosova, to se nije dešavalo, obrazložio je Janković. Sada, kada Amerikanci, kako je precizirao, pokazuju zube Albancima na Kosovu, to počinje da se dešava.

Janković je predvideo da će se Vučićev režim se držati dok on odlaže što više može čin priznanja Kosova, ali je ocenio da pravog diplomatskog priznanja, razmene ambasadora između Srbije i Kosova, neće biti, niti to neko traži. Ali, biće potpisivanja takozvanog obostrano obavezujućeg sporazuma, najavio je on, uz konstataciju da to znači da će Kosovo ući u Ujedinjene nacije (UN).

Prema Jankovićevom tumačenju, Kosovo neće ući u UN zato što ga većina članica priznaje kao nezavisnu džavu, već zato što Rusi i Kinezi kažu – „mi ćemo uraditi kako Srbija hoće“. Kada Vučić bude „legao na rudu“, Rusi i Kinezi će u Savetu bezbednosti UN „dići rampu“ i Kosovo će postati članica svetske organizacije, rekao je Janković i poručio da „tada Srbija gubi Kosovo zauvek“.

„Ovog trenutka Srbija faktički nema Kosovo, ali je tapija naša i, istorijski gledano, ostaje sve dok ne priznamo Kosovo“, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari