Janković: Autor je mnogo značajniji od potpisane osobe 1Biljana Popović Ivković Foto: FoNet/MUP

Nakon izjave medijima da je „Srbiji u interesu da Kosovo bude primljeno u Interpol“, lidera pokreta PSG Sašu Jankovića sačekalo je otvoreno pismo državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova i člana predsedništva Srpske napredne stranke Biljane Popović Ivković

U njemu autorka javno pita Jankovića da priznaje samoproglašeno Kosovo i da li se zalažete za njihove interese. Sagovornici Danasa smatraju da je Popović Ivković zloupotrebila svoju funkciju i da bi ministarstvo u kojem radi moralo da iznese svoj zvaničan stav o ulasku Kosova u Interpol.

Državna sekretarka u pismu napušta temu Kosova u Interpolu i ocenjuje Jankovićev rad na mestu ombudsmana optužujući ga da je“ mrzitelj i amater“. “Pamtim ja bisere vašeg rada… kao npr. odbrana Mališe Jevtovića, monstruma, koji je brutalno silovao i ubio malu Kaju u Zvezdarskoj šumi. Eto, to su bili vaši dometi zaštitnika. Vama na dušu”, napisala je Popović-Ivković.

Lider PSG Saša Janković, u izjavi za Danas, kaže da je taj „tekst slika i najava daljih dešavanja u našem društvu“.

– NJegova meta je mnogo značajnija od mene samog. To su svi slobodnomisleći ljudi, a i autor je mnogo značajniji od potpisane osobe. Autor je duboka država, Pink država, pravo lice Aleksandra Vučića i njegovih fantoma. Bez obzira što će se verovatno on uskoro javno izvinjavati za taj tekst, relativizovati ga, veliki izazovi su tek pred nama – poručuje Janković.

U njegovom pokretu tekst Biljane Popović Ivković ocenjuju kao poziv na linč i konstatuju da predstavlja repliku teksta „Ćuruvija dočekao bombe“. “Pošto srpska javnost veoma dobro zna kako je završio Slavko Ćuruvija, očekujemo da ovoga puta policija u kojoj je zaposlena autorka saopštenja neće biti na strani mogućih egzekutora”, deo je saopštenja PSG.

Sociolog Jovo Bakić smatra, da je autorka teksta zloupotrebila svoju državničku funkciju objavljivanjem otvorenog pisma predsedniku PSG.

– Radi se o teškoj zloupotrebi državne službe u stranačke svrhe. Gospođa Ivković je glasnogovornica MUP-a, a ne SNS-a, na šta bi je trebalo podsetiti. U tom svojstvu njoj bi trebalo da bude strogo zabranjeno bilo kakvo komentarisanje opozicionih aktivnosti ili ličnosti, a kamoli njihovo beslovesno napadanje, jer se tako čitava opozicija kriminalizuje. Razume se, imajući na umu intelektualne i etičke kvalitete dotične gospođe, ne čudi što ona slepo sluša naređenja svojih pretpostavljenih prestupnika, koji bi, ironično, morali da se staraju o zaštiti zakonitosti u našoj zemlji, dok je sistematski, udruženi s mafijom, uništavaju – ukazuje profesor Bakić.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, napominje da svako ima pravo da iznosi lične stavove, ali kao glavno pitanje vidi da li iza autorskog teksta državne sekretarke stoji ministarstvo čiji je član.

– S obzirom na funkciju koju Biljana Popović Ivković inače obavlja, kao državni sekretar u MUP, a da se deo njenog teksta odnosi na pitanja iz nadležnosti ministarstva, a to je pitanje prijema Kosova u međunarodnu organizaciju Interpol, to bi moglo kod građana da stvori utisak da je reč o zvaničnom stavu te institucije. Mislim da bi MUP trebalo da iznese zvaničan stav, zašto bi prijem Kosova u Interpol bio loš za Srbiju, i da ga objasni građanima, a ne da ga pojedinci iz ministarstva iznose kao svoj lični. Naravno da ne sporim pravo bilo koga da iznosi lične stavove, ali s obzirom na njenu funkciju bilo bi uputnije da svoj stav prvo artikulišu unutar ministarstva – ocenjuje Nemanja Nenadić u izjavi za Danas.

Dačić frapiran

Na izjavu Jankovića reagovao je i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji, u izjavi za televiziju Pink, kaže da je bio „frapiran kada je pročitao da je Saša Janković izjavio ‘što ne bi Kosovo pustili u Interpol'“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari