Narodna poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da se lokalni izbori, koji su održani u nedelju u pet opština u Srbiji, ne razlikuju mnogo od svih prethodnih izbora, a posebno lokalnih, koji su održani u prethodne četiri godine.

Govoreći o incidentu na biračkom mestu u Popincima, u opštini Pećinci, gde je zameniku predsednika DS Igoru Salaku otet telefon, Jerkov je za N1 rekla da su dobili poziv da se tu glasa „javno“.

„Budući da po zakonu ne smemo da ulazimo na samo biračko mesto, pozvali smo  ga ispored da mu damo uputstva šta da radi, da se konsultujemo. To niko, pa ni (Aleksandar) Vučić ne može da nam zabrani. Onda je grupa meštana, aktivista Srpske napredne stranke (SNS), ispred biračkog mesta počela da nas vređa. Odmah sam pozvala policiju, tek posle nekoliko poziva i više od sat vremena poliicija je došla“, tvrdi Jerkov.

Ona ističe da će Demokratska stranka uložiti prigovore i da se oni uglavnom odnose upravo na „javno glasanje“.  

Komentarišući rezultate vanrednih lokalnih izbora i to da li mogu da budu pokazatelj za beogradske izbore, Jerkov ne smatra da su rezultati „u opštinama koje nisu slične, niti se po bilo čemu mogu porediti sa Beogradom“, merilo nečijeg uspeha.

„Niti SNS ima 70 odsto, niti se zavaravamo da DS ima 20 odsto. Ne možemo da budemo zadovoljni jer rezultat generalno nije dovoljan kad se poredi sa strašnom dominacijom koju je pokazala SNS i to, verujemo, nepoštenim metodama“, kaže ona.

Ističe da je najmanje bitan rezultat, već da je bitno to da izbori nisu prošli bez ikoga da se suprotstavi SNS.

Jerkov dodaje da je DS uverena da je pogrešna odluka o bojkotu koju su donele neke opozicione stranke.

Upitana o beogradskim izborima, Jerkov kaže da DS i dalje razgovara sa svim strankama koje su ideološki bliske i koje bi mogle da budu deo građanske ili socijaldemokratske kolone.

Na pitanje da li je DS definitivno donela odluku da će u Beogradu imati svog kandidata, ona je kazala da je doneta ta odluka, ali da je istovremeno rečeno da se i dalje razgovara sa drugima.

„Dragan Šutanovac je rekao da DS neće stati iza nekog da bi bila radna snaga, što ne znači da neće biti nekakvog partnerstva“, objašnjava ona. Jerkov ističe da će Gradski odbor DS doneti odluku „koja će biti u najboljem interesu građana“.

Upitana za mišljenje o Draganu Đilasu, Jerkov je rekla da smatra da je bio dobar gradonačelnik i da je u tome imao podršku velikog broja ljudi iz DS. Dodaje da okolnosti u kojima je Đilas vodio DS nisu bile lake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari