Jevremović: Nije problem Peking već neiskrena evrointegracija 1Foto: FoNet/TV FoNet

Za Evropsku uniju nije problem odnos Srbije sa Kinom već loš odnos sa Briselom, odnosno zaostalost u reformama i slab tempo prilagođavanja evropskim standardima – ocenjuje za Danas Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u Briselu i Ujedinjenim nacijama.

Poseta visokog kineskog zvaničnika, u medijima predstavljenog i kao „prvog obaveštajca“ Kine, Meng Đijandžoa, otvorila je ponovo pitanje o tome na koji način jačanje političkih i ekonomskih veza sa tom državom može da utiče na evropske integracije Srbije, odnosno njene odnose sa SAD, s obzirom na negodovanja koja su izražavana u ovakvim i sličnim prilikama.

– Nije za Brisel problem naš odnos sa nekim drugim državama, poput Rusije i Kine, koliko je problem to što mi toliko slabo radimo na evropskim integracijama. Evropska politika se ovde toliko puta iskompromitovala od strane političkih elita, iako je ona najracionalniji odabir spoljne politike. Kada bismo sredili administraciju i vodili istinske evropske integracije, odnosi sa Rusijom i Kinom ne bi bili uopšte problem ili u fokusu javnosti. Problem je, dakle, to što se ovde virtuelna spoljna politika – ističe sagovornik Danasa, sumirajući svoj stav izrazom da se Briselu ne sviđa zapravo to što stvari sa EU ne idu baš dobro.

Pavle Jevremović za naš list prenosi iskustva koja je stekao u Ujedinjenim nacijama, sa, kako navodi, vrlo iskusnim ruskim diplomatama, koji su se nadali dobrom tempu evropskih integracija Srbije, kako bi i Rusija dobila most za saradnju sa EU.

– Sada je situacija dosta komplikovanija zbog sukoba između EU i Rusije, ali sa Kinom stvari stoje malo drugačije. Naime, Kina ovde nema nikakav vojni interes, nema pretenzije da tenkovima uđe na našu državu, tako da bih ja potencirao fleksibilniji pristup ovoj temi – zaključuje sagovornik našeg lista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine Mengom Điandžouom, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Kako se navodi, u razgovoru sa kineskim izaslanikom, Vučić je istakao da su politički odnosi izvanredni, a ekonomski svakodnevno napreduju. Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost što je Železaru Smederevo preuzela kineske kompanije HBIS i što se Železarom uspešno upravlja i posluje.

Specijalni izaslanik predsednika Kine istakao je da se odnosi Srbije i Kine razvijaju na dobrobit oba naroda. „Prijatelji smo koji dele i dobro i zlo. Naši odnosi su izdržali sva iskušenja i promene na međunarodnoj političkoj sceni“, istakao je Meng.

On je u Beograd doveo i nekoliko visokih bezbednosnih zvaničnika – zamenike ministara javne i državne bezbednosti, kao i generalnog sekretara Saveta bezbednosti Kine.

Njujork tajms je uoči dolaska kineskog zvaničnika objavio tekst u kojem analizira srpsko-kineske odnose, navodeći da da Kina investira u srpsko susedstvo, te da se posredno i tim putem uvećavaju strepnje da ambicije ove velesile na Balkanu nisu samo poslovne, nego i političke. Kako su Danasu preneli stručnjaci koji se bave ovom temom, odnosi Srbije i Kine predstavljaju mnogo veći problem za Ameriku nego za EU, ističući u tom kontekstu jake ekonomske veze između Kine i Nemačke. Ipak, oni podsećaju i probleme koji su nastali ulaskom kineskog investitora u Železaru Smederevo, kada je uočeno da se ne poštuju zakoni evropskog tržišta.

Samit ove godine u Budimpešti

Vučić je izrazio nadu da, bez obzira na to što se Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (Samit „16+1“) održava ove godine u Budimpešti, Srbija očekuje premijera Kine Li Kećanga da otvori početak radova na izgradnji pruge Beograd – Budimpešta, što će biti vrhunac saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture. Meng je preneo pozdrave predsednika NR Kine Si Đipinga i naglasio da veruje u još svetliju budućnost Srbije pod rukovodstvom predsednika Vučića.

Zabrinutost zbog novca koji dolazi u Evropu

Peking od 2013. ulaže ogromna sredstva u razvoj projekta „Novi put svile“ koji prvenstveno ima za cilj jačanje kineske ekonomije, dok je njegova opravdanost u zemljama centralne i istočne Evrope pod znakom pitanja. Inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ predviđa više od 900 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu širom centralne i južne Azije, Bliskog istoka i centralne i istočne Evrope. Iza tog novca koji dolazi u Evropu, međutim, krije se velika strateška zabrinutost, napisao je analitičar u Haškom centru za strateške studije Sijbren de Jong u autorskom tekstu za EU Observer. Glavni cilj Kine u okviru te inicijative je da razvije niz trgovinskih i ekonomskih koridora i da iskoristi kineske kompanije za unutrašnji razvoj Kine, navodi se u tekstu. P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari