Jovanović: Imamo šansu za trajni mir sa Kosovom 1Foto: Stanislav Milojković

Verujem da imamo istorijsku šansu da uspostavimo trajni mir na ovim prostorima, i o tome sam želeo da razgovaram sa ljudima na Kosovu – ne samo sa političarima već i sa mladim ljudima, studentima.

Prema njima imamo posebnu obavezu da im omogućimo da provedu život u svetu koji nije obeležen sukobima, nego saradnjom, što nijedna generacija pre njih nije imala, zbog nacionalizama, kratke pameti i neodgovornosti političkih lidera. U bavljenju politikom nikada se nisam previše osvrtao na negativne reakcije koje prate moje izjave ili političko delovanje jer su one uglavnom posledica destrukcije ili nerazumevanja vremena u kome živimo. Nikada se više ne smemo gledati preko nišana, želeo sam ovom posetom da odgovorim na tu veliku potrebu za dijalogom između naša dva društva, kaže za Danas Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, odgovarajući na pitanje šta može da zaključi iz ogromnih reakcija javnosti u Srbiji na posetu Kosovu. Jovanović se u Prištini sreo i sa poslanicom Vjosom Osmani Sadriu, kojoj je Skupština Srbije nakon reakcija radikala otkazala učešće na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji.

* Izjavili ste nakon posete Prištini da su Srbi sa Kosova taoci Beograda i da očekuju od Beograda i od lidera u Beogradu da bude poglavica divljeg plemena. To implicira da Vučić ispunjava ta očekivanja i da je sve što se tamo dešava pod punom njegovom kontrolom. Ipak, podržavate ga u nameri da reši kosovsko pitanje.

– Srbi na Kosovu danas, kao ranije Srbi u Hrvatskoj i Bosni jesu taoci Beograda, ali to je krivica i Zapada, koji od Beograda očekuje da u svim pregovorima predstavlja Srbe od Knina do Mitrovice, i da na terenu sprovede sve što je dogovoreno, i to je danas funkcija Srpske liste, kao i mnogih pre njih, poput koalicije „Povratak“. NJihov zadatak je da po svaku cenu izvrše naloge Beograda, i to je glavna karakteristika njihovog ponašanja.

Istina o Kosovu poznata je našem društvu i svim političkim liderima dugo pre dolaska Vučića na vlast, kao što su i ključne greške koje su dovele do kosovske tragedije napravljene pre 20 i 30 godina. Upravo nas javni interes obavezuje, sve nas, a Vučića posebno, da prestane sa decenijskim manirom laganja narodu, i da se jasno suprotstavi Crkvi i svim onima koji se guraju pod njihove skute i u 21. veku nas opet hrane fantazijama, mitovima i legendama. Crkvu danas ne interesuje da traži oprost grehova koji su sa njihovim blagoslovima zločinci počinili širom Kosova, niti ih interesuje što bi se svaki dan u Srbiji pretvorio u 24. mart ukoliko bi neko ponovo sprovodio politiku koju oni propovedaju….

* Kritikovali ste način i proces na koji Vučić ide ka nekakvom konačnom rešenju kosovskog pitanja, uvereni da će morati da okonča priču u roku u kojem to od njega traži EU. Rekli ste da Srbima i kosovskim Albancima ne treba Kosovo u UN ako će Srbija sa Kosovom biti u nekom novom sukobu pet, deset ili petnaest godina. Nije li sad kasno da se stvari poprave od strane srpskih vlasti i da li će taj novi sukob biti izvesnost svakako?

– Ne mogu da likujem nad činjenicom da se Vučić nalazi pod ogromnim pritiskom da reši kosovsko pitanje. Moju podršku i podršku LDP su imali svi koji su hteli da preseku taj Gordijev čvor kako smo ga odavno nazvali, i Boris Tadić i drugi pre njega. Ali nije dovoljna Vučićeva želja, njegova lična politička promena ili njegov odnos sa Tačijem da bismo stavili tačku na problem Kosova. Ništa neće značiti sporazum koji će potpisati Vučić i Tači ukoliko društvo ne bude sposobno da ga razume i podrži. Moramo da promenimo društvo, da društvo to prihvati, ako su promene lične, i svode se na odnos Vučića i Tačija, onda će konačno rešenje biti samo izvor novih frustracija. Time što će Kosovo poslati član UN samo će se promeniti rovovi u kojima se nalazimo, a sukob će ostati isti. Niti će kosovski Albanci pronaći sreću tim članstvom u UN, niti mi svoju sreću možemo da gradimo na pokušajima da ih u tome sprečimo, koji su unapred osuđeni na neuspeh…

Dogovorili smo novi zajednički skup

* Osim susreta sa Albinom Kurtijem, koji Vas je pohvalio zbog zasluga u slanju Miloševića, Simatovića i Stanišića u Hag, šta biste još izdvojili kao značajnost u vezi sa Vašom posetom Prištini?

– Lični utisak mi je sama Priština i koliko se promenila od poslednjeg puta kada sam bio tamo. Grad je toliko urban, živ, oseća se taj snažni gradski duh, energija ljudi. Razgovarao sam sa mnogim ljudima, i Albancima i Srbima, i političarima ali i intelektualcima, poslovnim ljudima, civilnim društvom, studentima, običnim svetom i kod svih sam osetio potrebu i želju da više međusobno sarađujemo, da radimo zajedno, da stvorimo neki odnos koji će biti rezultat naših zajedničkih ambicija, interesa i potreba. Sa poslanicom Vjosom Osmani, kojoj je nedavno zabranjen ulazak u Srbiju, dogovorio sam da u bliskoj budućnosti organizujemo skup parlamentaraca iz regiona sa kog ćemo poslati jasnu poruku regionalne saradnje i evropske budućnosti Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari