Jovanović (LDP): Evropa ne može imati ozbiljan odnos prema Srbiji dok sama nema definisane granice 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da smatra da je najvažnije da na izborima u Srbiji 21. juna pokaže „imamo li snage da definišemo rešenja za ključna pitanja koja koče celo društvo“.

Jovanović je u ta pitanja ubrojao pitanje Kosova, „zato što od toga zavisi i naš evropski put“, saopštia je LDP.

„O tome mora celo društvo da razmišlja, a političari da budu ti koji daju smernice i bore se za mirna rešenja“, dodao je on.

„Nije pitanje odnosa s Kosovom samo ono što se obično u javnosti predstavlja kao ključno, a to je status. To je, pre svega, unutrašnje pitanje za Srbiju. Da li smo svesni da niko, ni u Evropi, a ni u okruženju, ne može da ima ozbiljan odnos prema Srbiji sve dok i sama nema definisane granice“, rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, „tek kada to pitanje rešimo, onda možemo da govorimo o tome kakvu državu želimo“.

„Demokratsku, u društvu evropskih zemalja, rekli bi mnogi. A to nije moguće sa spornim granicama. Državu prvo definišu njene granice, pa tek onda sve ostalo“, kazao je Jovanović.

Ukazao je da „naše društvo ne može da izdrži dalja lutanja i da ona previše dugo traju“.

„Raspad Jugoslavije i ratovi odavno su završeni. Nije moguće opstati kao društvo ukoliko nismo sposobni da krenemo dalje ni nakon dve decenije. Očigledno je da nešto mora da se menja, da se uhvati korak sa svetom“, naveo je on.

Jovanović je rekao da „nikome nismo dobro društvo ukoliko nismo hrabri da iskoračimo, krenemo dalje. Ni regionu, ni Evropi nisu potrebni problemi, samo rešenja. A do njih možemo samo društvenim dogovorom i stvarnim dijalogom. Svima je dosta naših izbegavanja da se reše otvorena pitanja“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da su predstojeći izbori „možda poslednja šansa da pokrenemo društveni, a zatim i politički dijalog o tome“.

„Tražiću podršku za to. LDP će tražiti da se stavi tačka na sva sporna pitanja kroz ozbiljan dijalog o spornim pitanjima koja nas previše dugo usporavaju. Naše pozicije su jasne, zna se za šta se LDP zalaže“, kazao je Jovanović i dodao da „kompromis, o bilo kojem pitanju, nije moguć bez svih strana u dijalogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari