Judita Popović (REM): Zabrana emitovanja PINK u Crnoj Gori jedini mogući odgovor na sadržaj koji zagađuje medijski prostor 1foto Miroslav Dragojević Danas

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović rekla je za Danas da je crnogorski regulator postupio u skladu sa svojom nadležnošću, povodom zabrane emitovanja programa emisije „Novo jutro“ TV PINK u Crnoj Gori na šest meseci, nakon emisije u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić sa svojim sagovornikom spekulisala o motivima višestrukog ubistva na Cetinju iz avgusta ove godine, narušavajući pritom privatnost građana Crne Gore.

– Zabrana prikazivanja sadržajkoji zagađuje medijski prostor jedini je mogući odgovor TV PINK u konkretnom slučaju, navela je Popović.

Ova odluka Saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore usledio je zbog emisije „Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala sa Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv o navodnim uzrocima avgustovske tragedije na Cetinju, kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

– Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica, saopšteno je nakon sednice.

Ocenjeno je da je zloupotrebljeno pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostojanstva žrtava i prava drugih.

U odluci koju je Savet doneo kako bi zaštitio javni interes Crne Gore, a koju je preneo Radio slobodna Evropa, piše da je zaključeno da „postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri meseca deo programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitna reakcija stručnih službi AEM povodom „skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju“ zatražena je 27. avgusta od strane član Saveta AEM Milana Radovića.

Zbog spornih programa PINK-u, ali i Hepiju je ranije zabranjivano emitovanje u Crnoj Gori.

Danas je takođe Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izrazio je najoštriji protest zbog načina i procedure po kojoj je doneta odluka da se na šest meseci ograniči reemitovanje celokupnog jutarnjeg programa u okviru televizija PINK, PINK PLUS i PINK M na teritoriji Crne Gore, saopšteno je medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari