Jugović: Protiv sam Rio Tinta, ali branim Zakon o referendumu 1Bratislav Jugović, poslanik SNS, Skrinšot

„Protivim se poslovanju ozloglašene kompanije Rio Tinto na teritoriji Srbije, ali istovremeno snažno branim Zakon o referendumu“, kaže za Danas Bratislav Jugović, poslanik Srpske napredne stranke, dodajući da „ne možemo izjednačavati apstinenta i odgovornog građanina koji aktivno na biralištima učestvuje u odlučivanju o sopstvenoj zemlji“.

„To je poenta ovog zakona“, kaže Jugović, koji je u objavi na Fejsbuku iskazao neslaganje sa dolaskom rudarske kompanije Rio Tinta u dolinu Jadra kod Loznice.

„Rio Tinto nije referendumsko pitanje na nivou Srbije, već to može biti referendumsko pitanje na nivou grada Loznice. I kada bi se o Rio Tintu u Loznici odlučivalo po starom zakonu, građani bi se opredelili protiv ozloglašene kompanije Rio Tinto. Ovaj zakon nema nikakve veze sa kompanijom Rio Tinto. To znaju svi akteri na političkoj sceni i svi imamo obavezu da to građanima objasnimo“, ističe Jugović.

On tvrdi da Zakon o eksproprijaciji koji se gotovo istovremeno usvaja sa Zakonom o referendumu, nije u vezi sa Rio Tintom, već da je Srbiji potreban zbog privrednog razvoja.

„Ni Zakon o eksproprijaciji nema veze sa kompanijom Rio Tinto. O ovom zakonu se u vreme bivšeg režima nije govorilo, zato što u to vreme u Srbiji nije bilo infrastrukturnih projekata. To vreme pamtimo po pljačkaškim privatizacijama. Cilj novog Zakona o eksproprijaciji je da on bude efikasan. Srbija se ubrzano razvija, pa nam je potreban efikasan Zakon o eksproprijaciji“, kaže poslanik SNS.

„Obzirom da se Advokatska komora Srbije izjasnila da je Zakon o eksproprijaciji protivustavan, očekujem da ovo pitanje predsednik Vučić s posebnom pažnjom razmotri“, dodaje Jugović.

Upitan da li će zbog svog javno izrečenog stava o Rio Tintu (čijem poslovanju u Srbiji se žestoko protive i opozicioni ekološki pokreti) snositi posledice u Srpskoj naprednoj stranci, Bratislav Jugović odgovara odrično.

„Nikada nisam imao problem što svoje stavove iznosim slobodno. Tako će i ostati sve dok je Aleksandar Vučić na čelu SNS. Ja predstavljam narod u Zapadnoj Srbiji, a predsedniku Vučiću je jako važno da čuje glas naroda“, kaže Jugović, koji je poslanik vladajuće partije iz Čačka.

Glasao bi protiv

Upitan kako bi glasao ako bi Skupština odlučivala o dolasku kompanije Rio Tinto, Jugović odgovara: „Kolega (Dragan) Šormaz bi glasao za, a ja protiv, uprkos činjenici da svako jutro pijemo kafu zajedno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari