Kako je francuska novinska agencija AFP izvestila o Vučićevom dvočasovnom predstavljanju plana za budućnost? 1Foto: M.K./ATAImages

Francuska novinska agencija AFP piše da je u subotu milijarde evra investicija do 2027. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao mesec dana posle svoje pobede na izborima koju i dalje osporava opozicija koja se obratila Ustavnom sudu.

„Radili smo mesecima na izradi ovog plana u kojem je navedeno šta ćemo da uradimo za Srbiju u naredne četiri godine“, rekao je Vučić u govoru kojeg je prenosila državna televizija RTS, a trajao je oko dva sata – piše AFP.

Da bi ostvarila ove ambicije, Srbija će morati da „održi mir“ i da pošalje jasnu poruku da „ostaje na svom evropskom putu“ u cilju konačnog ulaska u EU, rekao je Vučić.

AFP navodi da plan „Skok u budućnost 2027“ predviđa ulaganja u infrastrukturu, u izgradnju stotina kilometara autoputeva, železnica, škola, obdaništa i bolnica, ali i rudnika po kojima je Srbija, kako je rekao, „najdalje iza“ drugih.

Plan, čiji način finansiranja nije precizirao, uključuje i ranije najavljivane projekte, poput Beogradske autobuske stanice ili nove dečje bolnice – prenosi AFP.

„BDP će, ako uradimo sve što smo planirali, 2027. porasti sa sadašnjih 33 milijarde evra na 92,7 milijardi evra i prosečna plata sa sadašnjih 836 evra na 1.400 evra“, rekao je Vučić.

„Što se tiče litijuma, odluka je na budućoj vladi – lično sam za to“, rekao je on, ponovivši svoj stav za eksploataciju te rude.

AFP piše da je podružnica anglo-australijskog rudarskog giganta „Rio Tinto“ podnela u novembru četiri tužbe protiv Vlade Srbije zbog toga što je suspendovala veoma kontroverzni projekat rudarenja litijuma u ​​januaru 2022.

To podrazumeva eksploataciju jedne od najvećih rezervi litijuma u ​​Evropi, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Odluka vlade usledila je posle višenedeljnih protesta, navodi AFP.

Pošto prenmosi kratak izvod iz govora odlazeće premijerke Ane Brnabić na istom skupu, AFP piše da opozicija osporava ishod izbora 17. decembra na kojima je pobedila vladajuća stranka SNS, nacionalistička desnica i dodaje da je opozicija u četvrtak pozvala na Ustavni sud na poništavanje rezultata, navodeći prevaru i kupovinu glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari